Europa gaat kiezen | Lijsttrekkers en spitzenkandidaten

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

De lijst van de BBB voor de komende Europese verkiezingen is bekend. De lijsttrekker wordt één van de fractievoorzitters van de partij uit de provincie. De volgorde wordt halverwege december bekendgemaakt. De komende weken krijgen de kandidaten nog een intensieve mediatraining om te kijken of ze ook in moeilijke tijden standhouden. En pas als die training achter de rug is, komen de namen formeel naar buiten.

Ondertussen heeft de partij nog niet besloten bij welke Europese fractie ze aansluiten. Er wordt nog steeds gesproken met zowel de Europese conservatieven (ECR) als met de christendemocraten (EVP). Bij de EVP verlopen de gesprekken moeizaam. Het CDA wil dat BBB op een of andere manier erkent dat de rol van het CDA binnen die beweging groot is geweest. Op dit moment is Esther de Lange van het CDA vicevoorzitter van de EVP.

“Het doet pijn als de EVP groeit, maar het niet van ons komt”, zegt ze. Ook vindt ze het lastig als na de verkiezingen BBB en misschien ook Nieuw Sociaal Contact (NSC) zich bij “haar” EVP aansluiten. Ze voorziet problemen als NSC en BBB om vrijstelling van Europese afspraken (opt-outs) vragen. “Dat is tegen de ideeën die we als EVP hebben.” Ze bevestigt dat er over toetreding van BBB nog niks is besloten.

Wat doen de Duitsers?

En dan is er ook nog nieuws over haar huidige baas: Manfred Weber. De fractievoorzitter en voormalige spitzenkandidaat is door z’n partij (de CSU uit Beieren) gekozen tot lijsttrekker. Een ‘spitzenkandidaat’ is de lijst­trek­ker van een Europese fractie, die bij winst van zijn fractie bij de EP-verkiezingen te­vens als kan­di­daat-voor­zit­ter van de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie naar vo­ren ge­scho­ven wordt.

Weber was bij de vorige verkiezingen de spitzenkandidaat namens de christendemocraten en nam het op tegen Frans Timmermans, die ook voorzitter van de Europese Commissie wilde worden. Uiteindelijk ging Ursula von der Leyen er met de buit vandoor, omdat het Europees Parlement er onderling niet uitkwam. 

Wie deze keer namens de EVP de spitzenkandidaat gaat worden, is niet bekend. Weber heeft al wel aangegeven dat hij niet die kandidaat wil zijn. Over twee weken houden de christendemocraten hun congres in Barcelona en dan wordt duidelijk of Ursula von der Leyen door wil en spitzenkandidaat wordt, of dat de huidige voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, naar voren wordt geschoven.

Rooie vrouw gezocht

Ook de Europese sociaaldemocraten (S&D) zijn er nog niet uit. De gedroomde kandidaat, de Portugese premier Costa, ligt onder vuur vanwege een omkoopschandaal. Hij is gedwongen om af te treden. De Luxemburgse Eurocommissaris Nicolas Schmit (Werkgelegenheid en Sociale rechten) wordt als mogelijke kandidaat genoemd. Zijn naam gaat al langer rond in de wandelgangen en hij wil het doen. “Als ik gevraagd word, zou ik ja zeggen.” Maar zeker is het allerminst, want het wordt, vinden ze ook bij de sociaaldemocraten, tijd voor een vrouw als spits.

Of Schmit ook daadwerkelijk gekozen zal worden is nog niet te zeggen. Er is binnen de sociaaldemocraten een grote groep zijn die liever een vrouw als spitzenkandidaat wil. Timmermans kon als man de vorige keer wel lijstaanvoerder worden, maar pas nadat hij had gezegd dat hij ook een feminist is.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie