Europa gaat kiezen | Geen Nexit, NSC-lijsttrekker en Volt-congres

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni dit jaar. De verkiezingsprogramma’s krijgen vorm en de kandidatenlijsten zijn bijna klaar.

4 min. leestijd

De PVV presenteert het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen in juni, Dirk Gotink werd in Breda verkozen tot lijsttrekker van NSC en Volt Vlaanderen is nog op zoek naar handtekeningen.

Propvol

De PVV is om. Geen Nexit meer, maar hervormen. Meer macht naar de lidstaten en vooral geen soevereiniteit meer weggeven aan Europa. Als laatste grote politieke partij heeft de partij van Geert Wilders (met zicht op negen zetels in het Europees Parlement na de verkiezingen) het verkiezingsprogramma gepresenteerd.

De EU dient vooral als middel om de grenzen te beschermen, staat in het verkiezingsprogramma te lezen. De PVV wil dat vluchtelingen in de regio opgevangen worden, want Nederland zit “propvol”. Daarnaast moet de EU alleen dienen als economisch middel en geen ‘Europese superstaat’ worden. Lees meer over het PVV-programma hier.

Van binnenuit

De ommezwaai van de PVV komt niet onverwacht. Niet alleen heeft de partij gezien dat de economie van het Verenigd Koninkrijk het, na de Brexit, moeilijk kreeg, er is bij alle rechtse en uiterst rechtse partijen sprake van een nieuwe politiek. Aan de ene kant proberen de EU van binnenuit te hervormen en aan de andere kant de EU te gebruiken voor de eigen politieke doelen.

Zo sluit de Italiaanse premier Meloni (aangesloten bij de Europese conservatieve fractie ECR) met hulp van Europa de ene na de andere deal om migranten tegen te houden. Het enige punt uit het PVV-programma dat lastig uit te voeren is, betreft de zogeheten ‘opt-out‘. De mogelijkheid om niet mee te doen aan afspraken over bijvoorbeeld migratie. Dat kan alleen als het verdrag wordt gewijzigd en daar is voorlopig weinig animo voor bij de andere lidstaten.

Dan de poppetjes

Ook de kandidatenlijst van de PVV is inmiddels bekend. Sebastiaan Stöteler gaat de lijst leiden. Hij is sinds 2018 gemeenteraadslid voor de PVV in Almelo en stond in 2021 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Op de tweede plaats staat Marieke Ehlers, en op drie Auke Zijlstra, die al eens namens de PVV in het Europees Parlement zat. De vierde plek is voor Sebastian Kruis, raadslid in Den Haag en persvoorlichter bij de PVV. Partijleider Geert Wilders is, op de twintigste plaats, de lijstduwer.

NSC-congres 

Dirk Gotink is in Breda dit weekend gekozen tot lijsttrekker van NSC. Hoewel de techniek het af en toe liet afweten en in een filmpje zijn naam werd uitgesproken als Dirk God-ink was er enthousiasme voor de rechterhand van Pieter Omtzigt in Europa. Centraal in zijn toespraak stond wat Europa eigenlijk is. “Europa overkomt ons niet, we kunnen er zelf richting aan geven”, zo vertelde hij.

Bestaanszekerheid wordt het centrale thema tijdens de campagne. “Het gaat over inkomen, banen en economie. ”Dat zijn volgens Gotink de belangrijkste onderwerpen. “Europa moet een pas op de plaats maken en niet, zelfs als er een oorlog is, doordenderen.” De komende tijd zal het wat de kersverse lijsttrekker betreft vooral gaan over beperken van de regeldruk, minder migratie en beperken van de uitbreiding van de EU.

Volt

En dan was er nog een bijeenkomst in Brussel van alle Volt-partijen in Europa. Sophie in ‘t Veld, de lijsttrekker voor Volt Vlaanderen, riep de in het paars geklede leden op om niet te veel te somberen. “Waarom elke keer praten over de rechtse golf? Laten we over onze eigen plannen hebben.” Ze hoopt op een big purple summer.

De grootste wens is meer democratie. Minder macht voor de ministers. En voor de regeringsleiders, die niet door hun eigen nationale parlementen en het Europees Parlement worden gecontroleerd. “De Europese Raad regeert alsof het een Europees kabinet is.” Verder riep ze iedereen op om een aantal rode lijnen te trekken. “De topkandidaat (spitzenkandidaat) van de christendemocraten – Ursula Von der Leyen – sluit deals met dictators en wil migranten deporteren naar Rwanda. Daar mogen we geen zaken mee doen.”

5.000 handtekeningen

De vraag is of Volt Vlaanderen wel kan meedoen aan de verkiezingen. Er zijn voor komende zaterdag 5.000 handtekeningen nodig. Die hebben ze nog steeds niet, erkende In ‘t Veld na afloop. En het alternatief: handtekeningen verzamelen van zittende politici gaat ook moeizaam. “Niemand wil een nieuwe partij toelaten, omdat het altijd ten koste van de eigen positie gaat.” Ook in de stad Brussel hebben kleine partijen geen enkele kans om ertussen te komen. Lees meer hier. 

Overigens, aan het eind van dag werd Sophie in ‘t Veld samen met de Duitser Damian Boeselager (ook lid van het Europees Parlement) gekozen tot spitzenkandidaat van Volt bij de komende verkiezingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie