EU wil veiligheid onderzeese datakabels aanscherpen

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Unie wil zich bezighouden met de veiligheid van de onderzeese datakabels, die belangrijk zijn voor het internet.  Bijna alle internetverkeer gaat via deze datakabels, wat ze een groot doelwit maken voor aanvallen.

De Europese Commissie wil dat er meer gecoördineerd wordt en dat er meer gegevens gedeeld worden met andere landen. Daarvoor wordt een informele deskundigengroep opgericht. Die groep moet risicoanalyses maken en een overzicht van alle onderzeese datakabels. Nederland, samen met andere landen, plaats daar wel een kanttekening bij. Er zijn zorgen over de beveiliging van deze informatie. Het gaat tenslotte over gevoelige bedrijfsinformatie en over nationale veiligheidskwesties. 

Het kabinet is wel positief over het voorstel. Het ziet veel concurrentie tussen landen bij het aanleggen van onderzeese kabels. Het kabinet ziet veiligheid liever niet als een concurrentiemiddel. Het kabinet verwacht dan ook dat dit voorstel dit tegenhoudt en de hele EU uiteindelijk veiliger maakt.

Het is de bedoeling dat het volgende kabinet een definitief standpunt inneemt. Het volgende Europees Parlement gaat na de verkiezingen ook een standpunt innemen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in de Europese wettenfabriek lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie