EU wil Oekraïners een tijdelijke veilige haven bieden

2 min. leestijd
Shegini, Ukraine – March, 2019: Traffic jam at the Shegini-Medyka checkpoint at the Ukrainian-Polish border, vehicles waiting for border and customs formalities

Oekraïense oorlogsvluchtelingen moeten binnen de Europese Unie een verblijfsvergunning, onderwijs en toegang tot de arbeidsmarkt kunnen krijgen. “Iedereen die vlucht voor Poetins bommen is welkom in Europa”, vat Ursula von der Leyen (voorzitter Europese Commissie) het plan samen.

De nood is hoog: in de afgelopen week zijn ten minste 650.000 mensen Oekraïne ontvlucht, de Europese Unie verwacht dat dat deze groep in de komende tijd zal groeien. Afhankelijk van hoe de oorlog zich ontwikkelt worden tussen de 2,5 en 6,5 miljoen mensen verwacht. Die komen nu via buurlanden Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië de Europese Unie in. De helft van die mensen, is de verwachting, zal terecht kunnen bij familie en en baan vinden.

Langer blijven in de EU

Een tijdelijk noodplan, dat eerder is ingezet voor de opvang van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië, wordt nu weer van stal gehaald voor zowel Oekraïners als mensen die in het land wonen en hun familieleden. Zij hebben dan recht op een verblijfsvergunning, kunnen werken, toegang tot de gezondheidszorg en toegang tot huisvesting.

Zonder de nieuwe regeling konden Oekraïners 90 dagen legaal verblijven in de Europese Unie, die periode wordt nu verlengd tot in ieder geval één jaar. Dat kan worden uitgerekt tot drie jaar, tenzij het land tegen die tijd nog steeds niet veilig genoeg is.

Solidariteitsplatform

De Europese Commissie roept de lidstaten op samen te werken in de opvang van vluchtelingen. Dat zou kunnen met een ‘solidariteitsplatform’, waar lidstaten informatie uitwisselen over huisvesting voor vluchtelingen.

De EU-lidstaten stemmen morgen voor het opvangplan, daarna kan het direct in werking treden.

Opvang in eigen regio

In Nederland opende gister de eerste verblijfslocatie voor gevluchte Oekraïners: in Amsterdam is verblijf georganiseerd voor tachtig mensen. Aan grootschaligere opvang wordt nog gewerkt, laat het kabinet dinsdag weten. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) liet vorige week al weten dat Oekraïners ook na de visumvrije periode welkom zijn in Nederland. “Wij zeggen altijd, vang mensen op in de regio. Nu is Europa de regio”, aldus van der Burg in Brussel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie