EU-landen akkoord: ‘Wolf mag in uitzonderlijke gevallen doodgeschoten worden’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

EU-landen bereikten woensdag een voorlopig akkoord over het verzwakken van de beschermingsstatus van de wolf. Ook Nederland stemde voor het verlagen van bescherming. Op dit moment is de wolf nog ‘strikt beschermd’, maar als het aan de EU-lidstaten ligt, gaat de beschermingsstatus dus omlaag naar ‘beschermde diersoort’. Dat maakt de jacht op wolven in uitzonderlijke gevallen mogelijk. 

De wolvenpopulatie is de afgelopen decennia flink gegroeid. Dat was ook de bedoeling, want het roofdier was bijna uitgestorven in Europa. Maar nu het aantal wolven toeneemt, krijgen ook burgers en veehouders last van de roofdieren. In Nederland hebben wolven bijvoorbeeld al schapen en wandelaars aangevallen. Ook is de pony van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen doodgebeten door een wolf. Daarna kwam de Europese Commissie met een voorstel om de beschermingsstatus te verlagen.

‘Gezond verstand’

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen noemt het verlagen van de beschermingsstatus van de wolf ‘noodzakelijk’. Het aantal wolven blijft groeien, terwijl er in dichtbevolkte gebieden onvoldoende ruimte en voedsel is. We zien de aanvallen op vee toenemen en het is uiterst zorgelijk dat de wolf steeds dichter bij de mens komt. Het is de hoogste tijd om in te grijpen.”

Ook Sander Smit (BBB) en Tweede Kamerlid Caroline van der Plas uiten hun vreugde. “Dit geeft straks meer ruimte voor beheer van wolven in Nederland”, zegt Van der Plas. En “eindelijk weer gezond verstand”, tweet Smit. 

Conventie van Bern

Definitief is de verlaging van de beschermingsstatus van wolven nog niet. EU-ministers stemmen donderdag tijdens de concurrentieraad over het voorstel. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, want het Europese voorstel moet ook ingediend worden bij de Conventie van Bern. Dat is het verdrag waarin de wolf de status van ‘strikt beschermd’ kreeg. Dat verdrag is ook ondertekend door landen buiten de EU zoals Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. In december vergaderen de landen weer.