Net als in vele andere bedrijven en organisaties kampt de Nederlandse krijgsmacht met personeelstekorten. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is het denken over de Nederlandse krijgsmacht drastisch veranderd in Nederland en Europa.
Landen investeren veel meer in munitie, samenwerking, maar ook in het personeel zelf. Grote investeringen en verbeterde arbeidsvoorwaarden moet werken voor de krijgsmacht aantrekkelijker maken voor mensen.
Geen taboes
Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat heeft ambitieuze plannen om de personeelstekorten weg te werken en de capaciteit te vergroten. Hij zet daarbij in op hogere salarissen, betere structuur aan de top en het beperken van de uitstroom. Hij ziet geen “taboes in de opties”, omdat “we ons dat niet kunnen permitteren.”
Een van de mogelijkheden is het openstellen van de krijgsmacht voor EU-burgers, omdat je dan uit een grotere vijver vist van potentiële werknemers. Momenteel is de Nederlandse identiteit een voorwaarde tot toelating van de krijgsmacht. Tegenstanders stellen dat Nederland haar soevereiniteit opgeeft wanneer je andere nationaliteiten toelaat.
Wetswijziging nodig
Voor het daadwerkelijk openstellen voor EU-burgers is een wetswijziging nodig. Het kabinet heeft momenteel geen concrete plannen voor deze wetswijziging, liet Van der Maat weten als antwoord op vragen van de PVV.
De coalitie is ook verdeeld over het onderwerp. D66 is voorstander van het openstellen en heeft in het verleden hierover al een motie ingediend en is van plan dat weer te gaan doen. De VVD ziet het niet zitten, maar is wel voorstander van meer internationale samenwerking, zoals dat nu ook al gebeurt. Daarnaast wil de partij het ook niet op voorhand uitsluiten; het volgt daarin de staatssecretaris.