Europees Parlement stemt in met 500 miljoen voor Europese defensie-industrie

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement gaat akkoord met de plannen van de Europese Commissie om de Europese defensie-industrie een zetje in de rug te geven. 500 miljoen euro gaat uitgegeven worden om de munitievoorraden van Europese lidstaten op peil te houden en Oekraïne bij te staan.

De Europese Commissie gaat uitzoeken waar de knelpunten in de productie zitten. Bedrijven moeten zo beter op de situatie in kunnen spelen. Een fabriek kan geen munitie produceren als bij logistieke bedrijven belangrijke grondstoffen blijven liggen.

Versnelde procedure

Het voorstel van de Commissie loopt een versnelde procedure door. Normaal gesproken zou het veel langer duren voor het Europees Parlement hierover zou stemmen. Een tijdje terug werd besloten dat de zaak urgent genoeg is om nu al te bespreken.

Oekraïne schiet al langere tijd meer artilleriegranaten af dan de NAVO kan aanleveren. Europese lidstaten zijn daarom meer munitie gaan inkopen dan normaal en willen ook dat hun eigen fabrieken meer produceren. Dit voorstel moet daarbij helpen.

Het Europees Parlement gaat nu onderhandelen met de lidstaten over de uiteindelijke versie van de wet. De hoop is dat die onderhandelingen in juli afgerond zijn.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Wat betekent het Europese beleid op de oorlog in Oekraïne voor Nederland? Iedere twee weken krijg je een update van de ontwikkelingen in de nieuwsbrief Defensie & Veiligheid.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie