Einde aan onbestrafte buitenlandse verkeersovertredingen

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Met een huurauto in een ander land te hard rijden of door rood gaan, vaak komen bestuurders ermee weg. Het Europees Parlement en de lidstaten willen daar nu een einde aan maken. Ze zijn het eens om grensoverschrijdende verkeersovertredingen beter aan te pakken.

Maar liefst veertig procent van alle grensoverschrijdende verkeersovertredingen blijft ongestraft. Dat komt vaak door slechte samenwerking tussen landen en het verschil in regels. Zo is in veel landen de bestuurder verantwoordelijk maar in Nederland vaak de eigenaar van de auto. Om grensoverschrijdende verkeersovertredingen beter aan te pakken worden landen verplicht samen te werken en informatie aan elkaar te geven.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Mobiliteit

Het Parlement heeft gezorgd dat bedrijven de overheid niet mogen ondersteunen met het ophalen van verkeersboetes bij buitenlandse bestuurders. De Europarlementariërs vinden dat namelijk een taak van de overheid. Bedrijven mogen nog wel helpen bij bestuurders uit eigen land. Dit komt doordat de nieuwe regels gaan over samenwerking tussen landen. Wat lidstaten met hun eigen inwoners doen, laten de Europarlementariërs aan de landen zelf over.

In Nederland zorgt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor het incasseren van verkeersboetes. Pas zodra alles uit de hand loopt, komen er bedrijven bij te pas, namelijk gerechtsdeurwaarders.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie