Eerste dag van de nieuwe ministerploeg, maar wat staat er in Brussel op de planning?

Een minister is niet alleen politicus in Nederland, maar ook in Europa. Met regelmaat arriveren ze in een zwarte auto bij het raadsgebouw in Brussel. Zo ook de nieuwe ploeg die vandaag start.

2 min. leestijd

Vandaag is het zover. De nieuwe ministers verzamelen zich straks weer op de trappen van het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Waar ooit nog de kabinetten van Rutte klaar stonden voor de foto, is het deze keer aan de ministers van de PVV, VVD, BBB en NSC. Onder een nieuwe naam: kabinet Schoof I. De oude ploeg zwaait af.

Het nieuwe kabinet wil zich inzetten voor de bestaanszekerheid van Nederlanders, maar ook voor de koopkracht. Er moet ook grip op migratie komen en een aanpassing van de Europese richtlijnen over landbouw. De nieuwe bewindvoerders willen dan ook snel in debat met Europese collega-ministers.

Op de planning

Zo is er over een week al een eerste informele ministerbijeenkomst in Boedapest over het concurrentievermogen in Europa. Een taak voor Dirk Beljaarts (PVV), de minister van Economische Zaken. Het is nog niet zeker of hij er zelf bij is, maar zijn collega’s gaan praten over Europese regels die bedrijven en ondernemers belemmeren.

Niet veel later is het de beurt aan de klimaatministers. Ze gaan het in Boedapest hebben over geothermische energie, maar ook over de Europese klimaatplannen voor de komende jaren. Daar gaat Sophie Hermans (VVD) zich mee bezighouden. Ze is minister van Klimaat en Groene Groei.

Verder komt ook de Eurogroep de komende weken bij elkaar, daarin zitten ministers van Financiën van EU-landen die de euro als munteenheid gebruiken. Dat wordt een taak voor Eelco Heinen (VVD).

De eerste kans voor de BBB om in Brussel met de vuist op tafel te slaan komt 15 juli. Dan komen Europese ministers van Landbouw en Visserij naar het hart van de EU. Als ze erbij is, is het voor Femke Wiersma (BBB), de nieuwe landbouwminister, een eerste kennismaking met haar Europese collega’s.

De raad?

Ministers van EU-landen hebben best wat te zeggen in Brussel. Wanneer ze hun nieuwe functie in eigen land starten, zitten ze meteen in de Raad van de EU. Daarin praten ministers uit heel Europa over wetsvoorstellen van de Europese Commissie. Als zij voorstemmen, en het Europees Parlement ook, is een nieuwe wet pas werkelijkheid.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie