“Goed nieuws: eind 2024 moeten alle nieuwe apparaten op de Nederlandse markt dezelfde USB-C-aansluiting hebben. Dat hebben we vandaag als kabinet besloten”, meldt de trotse Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat op LinkedIn. Eén oplader voor alle nieuwe apparaten. En dus minder kosten en gedoe voor de consument.
EU-richtlijn
Wat ze helaas, in tijden van EU-scepticisme, niet vermeldt: dit is uitvoering van Europese wetgeving, die dan ook in de hele EU zal gelden. Overigens was het de Nederlandse Europarlementariër Toine Manders (lees hier op Brusselse Nieuwe) die ooit het idee lanceerde.
Het gaat hier om een Europese ‘richtlijn’. Een lidstaat is verplicht die uit te voeren; hoe dat gebeurt is aan de lidstaten zelf. Gemiddeld duurt het nog twee jaar voor de lidstaten de EU-richtlijn hebben omgezet in nationale wetgeving, met rechten en plichten voor Europese burgers, bedrijven en lidstaten.
Een ‘richtlijn’ klinkt vrijblijvend, maar dat is het zeker niet. Komen de lidstaten niet met nationale wetgeving – die Micky Adriaansens zo triomfantelijk aankondigde – dan kan het Europees Hof in Luxemburg een boete opleggen.
EU-verordening
Een Europese ‘verordening’ daarentegen moet niet eerst worden omgezet in nationale wetgeving. Die is meteen verplicht voor burgers, lidstaten en bedrijven. Denk hierbij aan de verordening in verband met roaming.
Bellen en internetten in het buitenland (roaming) was vroeger erg duur, maar dankzij deze Europese verordening mogen telefoonaanbieders geen hogere prijzen meer aanrekenen voor bellen en internetten in de EU. Als je op doorreis even roamt in Zwitserland, weet je weer hoe heilzaam deze verordening is voor je portemonnee. Ook de telefoonmaatschappijen willen nu met de eer strijken, terwijl ze jarenlang de verlaging van de tarieven hebben gedwarsboomd.
Voor de zegevierende Micky Adriaansens heb ik deze tip: vermeld op je socialemediakanalen ook altijd even waar Abraham de mosterd vandaan haalt.
En over die mosterd gesproken, lees ‘Toine heeft weer een plan’ in Het Brusselse moeras: achter de schermen van de macht in Europa van Tijn Sadée en Bert van Slooten.