Documentaire: Jong en vrouw in Brussel

3 min. leestijd

Elk weekend bespreken we een boek, een podcast, een voorstelling of een film die iets met Europa te maken heeft. Deze week de nieuwe film van Nadine van Loon; Notes from Brussels die over twee weken, op 2 december, in première gaat in Cinema Galeries in Brussel.

De documentaire, die deels via crowdfunding is gefinancierd, vertelt het verhaal van drie vrouwen die carrière willen maken in de Brusselse bubbel. In een door mannen gedomineerde wereld, waarin de moraal is dat het leven ook na de formele kantoorsluitingsuren doorgaat. Het is een documentaire over hoe vrouwen zich in de Europese bubbel staande houden en misschien ook wel het verhaal van de maakster zelf.

Ooit vertrok Van Loon vol ambitie naar Brussel, waar ze werkte in het Europees Parlement en later bij diverse Europese instellingen en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na een burn-out stapte ze uit de politieke en diplomatieke wereld. De film gaat over drie jonge vrouwen die proberen om hun carrières op de rails te houden.

Je wilt bijdragen

Trailer: Notes from Brussels

In de documentaire maken we kennis met een jonge Franse politiek medewerker in het Europees Parlement, een Poolse journalist die twee jaar na de Poolse toetreding tot de Europese Unie naar Brussel kwam en een Duitse topambtenaar bij de Europese Commissie. Net als Van Loon, kwamen de vrouwen als twintiger naar Brussel uit een verlangen om bij te dragen aan Europa.

Maar de ‘Europese bubbel’ en het intense werkritme slokt de vrouwen volledig op. Het is echter meer dan alleen een film over werk, liefde, carrière en op je tenen lopen. Het gaat ook over het toenemend euroscepticisme in Frankrijk; Polen dat afdrijft van Europese idealen en waarden en de aanhoudende migratiecrisis.

Voor wie wil kijken: Tickets voor de première van 2 december en aansluitende vertoningen die gepland staan voor de maand december in Cinema Galeries zijn verkrijgbaar via deze link.

Over filmmaker Nadine van Loon
Nadine van Loon (46) begon haar carrière als politiek medewerker voor een D66 Europarlementariër, waarna ze in dienst trad bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na verschillende EU-gerelateerde functies en een tussentijdse sabbatical als journalist vanuit Marokko, besloot ze in 2012 de diplomatieke dienst te verlaten. Nadine volgde haar drang om via verhalen te onderzoeken hoe de tijdgeest onze levenskeuzes beïnvloedt. Als filmmaker maakte ze verschillende korte films voor museale tentoonstellingen. ‘Notes from Brussels’ is haar documentaire debuut. Nadine woont momenteel in Den Haag.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie