De reis om de wereld in tachtig minuten

2 min. leestijd

Demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken is vandaag in Luxemburg voor de maandelijkse Raad Buitenlandse Zaken. En niet zonder reden, er ligt veel op tafel. Van de Golfstaten tot Georgië, van verkiezingen in Nicaragua tot vluchtelingen uit Afghanistan. Haalbare kaart op één vergaderdag, of stof voor een avonturenroman?

https://twitter.com/ministerBZ/status/1450082041714941958

Golfregio in de ochtend

Minister Knapen spreekt met zijn collega’s uit de andere lidstaten deze ochtend eerst over de Europese relaties met de Golfregio. De Europese Unie wil uitzoeken hoe ze de economische banden met deze regio kan versterken.

In de aanloop naar de top over het Oostelijk Partnerschap in december, wordt daarnaast gekeken hoe de oosterburen van de Unie, zoals Oekraïne en Georgië, op politiek en economisch vlak dichter bij de Europese Unie gebracht kunnen worden.

Humanitaire hulp voor lunch

Vervolgens spitst de bespreking van Knapen en de overige Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich vandaag toe op humanitaire kwesties zoals de verkiezingen in Nicaragua. Ook de mensenrechtenschendingen in Ethiopië staan centraal. De Verenigde Naties concludeerde eerder deze maand dat er een ongekende hongersnood is in Tigray, een deelstaat van het Ethiopië, die al bijna een jaar wordt verscheurd door burgeroorlog.

Actuele kwesties in de middag

Tot slot staan ook de Balkan, klimaatdiplomatie en Afghanistan op het menu. Demissionair minister Knapen is, ook wegens de politieke gevoeligheid in Nederland en het aftreden van zijn voorganger, met name gespitst op de Afghanistanevacuatie:

https://twitter.com/ministerBZ/status/1447923193763741701

Eerder deze week gaf Knapen in een Kamerdebat ter voorbereiding op deze vergadering van de Europese Raad van ministers aan, dat het kabinet ook schrijnende gevallen in overweging zal nemen, die niet voldoen aan de criteria om naar Nederland gebracht te worden.

De thema’s die vandaag worden besproken, liggen overigens al langer op tafel, weet ook de Nederlandse topdiplomate Delphine Pronk. De nieuwe voorzitter van het Politiek en Veiligheidscomité begint morgen aan haar eerste vergadering: “Een sterke Europese Unie op het wereldtoneel is de rode draad”.

Knapen blijft in Luxemburg en praat op dinsdag met de ministers voor Europese Zaken onder meer over het jaarlijkse rapport over de toestand van de rechtsstaat in alle lidstaten en over de conferentie waarin Europese burgers aangeven wat ze willen met de toekomst van Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie