De Lange (CDA) over Sociaal Klimaatfonds: je kunt niet groen doen als je rood staat

2 min. leestijd

Voordat Esther de Lange (CDA) haar weekend van start ging, maakte ze haar reactie op het voorstel van Eurocommissaris Frans Timmermans voor het opzetten van een Sociaal Klimaatfonds bekend. Het fonds moet zorgen voor een betaalbare en sociale overgang naar duurzame energie en maakt deel uit van het ‘Fit for 55’ pakket aan klimaatmaatregelen. De Lange maakt zich zorgen dat het voorstel veel klimaat is en te weinig sociaal.

De CDA’er wil dat het voor iedereen mogelijk wordt om mee te komen in de energietransitie, ook gezinnen die in een slecht geïsoleerd huis wonen of die een groot risico hebben op een armoedeval.

“De sociale en economische gevolgen van de aanstaande maatregelen dreigen terecht te komen bij mensen die nu al regelmatig weinig tot geen inkomen aan het einde van de maand overhouden,” schrijft De Lange. “Daar maak ik me zorgen over, want je kunt niet groen doen als je rood staat.”

Klimaat en portemonnee

De Lange wil dan ook sturen op maatregelen die goed zijn voor klimaat en portemonnee. Ze geeft voorbeelden als isolatievouchers, goedkope leningen voor investeringen en het ontwikkelen van een tweedehands elektrische automarkt voor het lage en middensegment.

Het Sociaal Klimaatfonds gaat om veel geld. Voor Nederland tot wel 800 miljoen euro. Dat moet dus op de juiste plekken terecht komen zegt De Lange. “Geen dure Tesla’s mee financieren.”

Het midden- en kleinbedrijf moet wat betreft De Lange ook de kans krijgen om aanspraak te maken op geld uit dit fonds.

Energie- en transportarmoede

Ook pleit De Lange voor het introduceren van een Europese definitie van energiearmoede en transportarmoede. Maar, schrijft De Lange “aan definities hebben we niet veel, dus moeten de lidstaten deze vormen van armoede ook verplicht gaan monitoren, om ‘best practices’ met elkaar te kunnen delen.”

De komende weken gaat De Lange met haar voorstel aan de slag om uiteindelijk een gemeenschappelijke positie als Europees Parlement op dit dossier te krijgen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie