Culturele stemverheffing op de Dag van Europa 

Het is bijna zo ver: 9 mei, de dag waarop de eenheid en vrijheid in Europa worden gevierd. De cultuursector doet mee, en daar is ook wat Nederlandse inbreng te vinden.

2 min. leestijd
Studio microphone and pop shield on mic in the empty recording studio with copy space. Performance and show in the music business equipment.

Een microfoon voor de artiesten en cultuurliefhebbers in Europa, de speakers gericht naar Brussel. Dat leek Culture Action Europe, de associatie die een brug wil slaan tussen de Europese cultuursector en beleidsmakers in Brussel, een goed idee. Met Europe Day ‘22 verschijnen er verschillende, digitaal te volgen, presentaties en debatten op 9 mei. Achter de plopkap staan journalisten, verschillende Europarlementariërs, een vertegenwoordiger van de Oekraïense cultuursector en…3 Nederlandse gastsprekers.

De dag van Europa

De vrijheid en eenheid in Europa worden op 9 mei gevierd, de dag waarop de Schuman-verklaring werd getekend en zo een nieuwe Europese samenwerking tot stand kwam, het begin voor wat later de Europese Unie zou worden. Europa staat vandaag door de oorlog in Oekraïne op een kruispunt: waar zal de toekomst de Unie brengen? Om die reden is het motto van Europadag dit jaar ‘The Future is now!’ Een moment waarop ook de Europese cultuursector een boodschap wil uitdragen. 

En daar wordt ook vanuit de Nederlandse cultuursector werk van gemaakt. Niet alleen met liveoptredens in de Melkweg, maar ook met het creëren van een digitaal podium waar artiesten, journalisten, beleidsmakers en vertegenwoordigers van de culturele sector hun stem kunnen delen. Zo zullen oud-Europarlementariër Gijs de Vries, Europacommentator voor De Volkskrant Peter Giesen en documentairemaker Arnold van Bruggen gastsprekers zijn op het evenement van de Europese Culturele Stichting rond de Dag van Europa. Je kunt ze overigens ook al horen in Het jaar van Europa op BNR Europa.

Verder staat er ook een jongerenorkest en een toespraak van Prinses Laurentien Brinkhorst over het belang van cultuur voor de Europese solidariteit op de agenda. Je kan ook luisteren naar de talk-show over de waarde van bibliotheken en gemeenschappen voor het oplossen van Europese uitdagingen. Hier zal onder meer Martin Berendse van de Openbare Bibliotheek Amsterdam het woord voeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie