Commissie steunt burgerinitiatief om de bijen “te redden”

De Europese Commissie verwelkomt het burgerinitiatief ‘Red de bijen, red de boeren’. De Commissie zal landbouwers gaan helpen om het gebruik van pesticiden te verminderen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het burgerinitiatief vroeg de Commissie om zich in te zetten om het gebruik van pesticiden af te bouwen en vanaf 2035 helemaal meer geen synthetische pesticiden te gebruiken. Deze pesticiden vormen volgens de ondertekenaars een bedreiging voor de bijen, terwijl ze belangrijk zijn voor het bestuiven van bepaalde gewassen.

De Europese Commissie staat achter dit initiatief. De Commissie verwijst naar de “samenhangende crises op het gebied van klimaatverandering, verontreiniging en het verlies van biodiversiteit.” Deze crises leiden volgens de Commissie tot “problemen voor de Europese landbouw en voedselzekerheid.”

Actief helpen met alternatieven

De Commissie zal de landbouwers actief gaan helpen met het zoeken naar alternatieven, laat Eurocommissaris voor Klimaat Timmermans weten. “Er bestaan betere alternatieven dan het gebruik van pesticiden en de Commissie zal landbouwers ondersteunen bij de transitie naar duurzamere praktijken. Wij zullen ons ook inzetten om de beschikbaarheid van alternatieven voor pesticiden zo snel mogelijk te vergroten.”

Overeenstemming

De Commissie wil de ambitieuze plannen van de burgers omzetten in wetgeving. Ze roepen daarom het Europees Parlement en de lidstaten op om “snel tot overeenstemming te komen over recent ingediende wetsvoorstellen”.

De overeenstemming is er in het Europees Parlement zelf nog niet. Iedereen is het erover eens dat de bijen beschermd moeten worden, maar niet of een verbod op pesticiden de manier is. Investeren in andere gewassen, die beter beschermd zijn tegen insecten en het veranderende klimaat, wordt gezien als een alternatief.

Ongebruikelijke overname

Via burgerinitiatieven kunnen burgers hun voorstellen onder de aandacht van de EU brengen. Met genoeg steun uit voldoende landen krijgt de Europese Commissie zo’n voorstel te zien. De voorstellen worden maar zelden omgezet in daadwerkelijke wetgeving, maar bij dit initiatief lijkt het dus toch te lukken.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie