Het Europees Parlement zit sinds gister op TikTok. Er ging wat rumoer aan vooraf, de Brusselse consensus is juist dat je die app niet mag gebruiken, want gevaarlijk. Maar het doel heiligt de middelen, zo blijkt. De Europese verkiezingen komen eraan, en dat moeten de jonge mensen weten.
Er zitten veel kinderen op de app die nog niet kunnen stemmen. Onder het eerste bericht van het Europees Parlement reageert iemand: “Mijn droombaan!”. Waarop het Europees Parlement in formele taal een link deelt waarop alle informatie over werken bij Europese instituties te vinden is. Het kind vervolgens: “Ja, dat weet ik, maar ik ben veertien.”
Chinese spionage
Een jaar geleden werd de combinatie ambtenaren en TikTok controversieel, vanwege angst voor Chinese spionage. De Europese Commissie besloot haar werknemers te verbieden de app nog te gebruiken, waarop ook het Europees Parlement daartoe overging. Ook in Nederland moesten rijksambtenaren de app van hun werktelefoon verwijderen.
Inmiddels zitten nog weinig Nederlandse politici op TikTok. Populair is FvD, en dan vooral de persoonlijke pagina van Thierry Baudet, met ruim 225.000 volgers en veel filmpjes van Baudet achter een bord vlees, Baudet achter de interruptiemicrofoon en Baudet met extreemrechtse mensen. Ook te vinden op TikTok: GroenLinks/PvdA, met informatieve filmpjes uit de fractiekamer en een beeld van Jesse Klaver in de keuken.
Maar van de meeste andere partijen zijn alleen wat lokale afdelingen te vinden (ChristenUnie Urk, bijvoorbeeld). De consensus lijkt: TikTok, dat doe je niet. Niet in Den Haag, niet in Brussel.
Waarom zit het Europees Parlement er nu dan toch op? Er is een slimme oplossing gevonden, maakt een EP-woordvoerder kenbaar aan nieuwssite Euractiv: er zouden “geen werktelefoons worden gebruikt, in eerste instantie.” Heb je ze mooi tuk! En bij nader inzien is het sowieso heel handig om tóch op TikTok te gaan, want “zo kunnen we desinformatie tegengaan”.
Juist wél TikTokken
Het is voor Europarlementariërs misschien een beetje lastig om hier nu een punt van te gaan maken. Alle fracties maken namelijk zelf ook gebruik van de app. De christendemocratische EVP heeft het saaiste profiel (alleen maar filmpjes van debatbijdragen), maar ook verreweg de meeste volgers (bijna 60.000). De andere groepen hebben vrolijke jonge fractiemedewerkers die op het juiste moment en op de juiste manier inhaken op TikTok-trends, maar gek genoeg: maar een paar duizend volgers.
Zijn al die zorgen over Chinese spiekerij dan voor de bühne? De South China Morning Post spreekt de groene Duitse Europarlementariër Hannah Neumann, ook actief op TikTok. Ja, ze maakt zich nog steeds zorgen om de vraag waar haar gegevens terechtkomen en wat daarmee gebeurt, maar waar ze zich nog méér zorgen om maakt is uiterst rechts. Zij zijn goed in TikTok, en dus moet je je juist daar laten horen.
Het doet een beetje denken aan de boerenprotesten in Europa. Ja, oké, we hebben grote ambities met de Green Deal, maar we maken ons toch nog meer zorgen om een overwinning van uiterst rechts bij de komende verkiezingen. Dan maar een beetje meebuigen.