Code rood: situatie Oekraïne raakt visserij

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Nederlandse minister Staghouwer van Landbouw zei afgelopen week dat hij geen acute voedseltekorten verwacht door de oorlog in Oekraïne. Nederland staat er ‘robuust’ voor en de sector kan het enige tijd uitzingen. Toch laat de visserij van zich horen. De hoge olieprijzen zorgen ervoor dat vissers komende week hun kotter aan de kade laten. Het is te duur om uit te varen.

Vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) spreekt van ‘code rood’ en somt een aantal reacties van Noordzeevissers op in een tweet. “Nog even en uitvaren loont niet meer.”

Visser Dirk Kraak schrijft op Twitter dat ook zijn vissers deze prijzen niet meer trekken en volgende week niet kunnen uitvaren. “Onze voedselvoorziening komt zonder steunmaatregelen in gevaar.”

Dat de voedselzekerheid zonder steun in gevaar komt is iets wat Caroline van der Plas (BBB) al langer roept. Van der Plas wil dat er meer gekeken wordt naar voedselzekerheid in het Landbouw- en voedselbeleid binnen de Europese Unie.  

Tijd voor crisismaatregelen

Staghouwer gaf afgelopen week in Brussel aan dat het nog te vroeg is voor crisismaatregelen. Toch komt komende dinsdag de Europese Commissie met maatregelen om de hoge energieprijzen tegen te gaan en de landbouwsector te steunen. Daarnaast wil de Commissie ook expertgroepen inzetten om te kijken hoe verschillende sectoren op langere termijn weerbaarder kunnen worden om voedselzekerheid te behouden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie