‘Op de korte termijn geen voedseltekort door Oekraïne-oorlog’

2 min. leestijd

In samenwerking met Laurens Boven

De Nederlandse minister Staghouwer van Landbouw verwacht op de korte termijn geen tekort aan voedsel in Europa als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maar hij denkt wel dat de prijzen voor land-, en tuinbouw-producten gaan stijgen. Dat zei Staghouwer na een ingelast overleg met zijn Europese collega’s.

Granen, kunstmest en energie. Ze worden duurder door verstoorde handelsstromen en een instabiele marktsituatie die het gevolg zijn van de invasie in Oekraïne. Reden voor de Landbouwministers om samen te komen en een blik te werpen op de toekomst. Hoe verder te midden van de havenblokkades, financiële sancties en de Oekraïense graanschuur die in het slot is gevallen? 

Tekorten dreigen en prijzen stijgen

De ministers hebben geen geen besluiten genomen, maar vooral informatie uitgewisseld. De zorgen van de lidstaten zitten in de aanvoer van enerzijds landbouwproducten en anderzijds het gas. Voor wat betreft mais en graan is voor Nederland vooral de Zwarte-Zeekust van Oekraïne van belang. Volgens Staghouwer is ons land voor de aanvoer van veevoer ‘voor een groot deel afhankelijk’ van de productie die daar plaats vindt.

Desalniettemin voorziet hij geen acute tekorten. Nederland staat er ‘robuust’ voor en de sector kan het enige tijd uitzingen. Wel zijn de prijzen een probleem, nu over de hele wereld importeurs op zoek gaan naar nieuwe aanvoerlijnen.

Berichten van bakkers dat er al te korten zouden dreigen bij de productie van brood, sprak de minister tegen. Maar ver in de toekomst wil Staghouwer niet kijken. “Er moet straks geploegd en gezaaid worden. Dan kunnen we de echte schade zien. Dat is nu nog te vroeg”.

Gas voor kunstmest en bloemen

De onrust op de gasmarkt zal wel snel problemen opleveren voor de bloemensector. En ook de prijs van kunstmest kan er hard door gaan stijgen, zei Staghouwer. Maar ook in die sectoren voorzien de Europese minister los van de prijs geen leveringsproblemen. “Het is nog te vroeg voor crisismaatregelen”, zei Staghouwer.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie