Brusselse koffie op vrijdag 9 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege vrijdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd
Brusselse koffie

(Foto: Pé Verhoeven)

Energieraad: wat betekent het voor jou?

08:40 uur – Hoofddorp, Nederland. Het ingelaste overleg van de Europese ministers voor Energie in Brussel vandaag – waar de Nederlandse minister voor Energie Jetten niet bij is – roept veel vragen op. Om inzichtelijk te maken wat de mogelijke gevolgen voor de gewone man zijn, heeft NU.nl een explainer gemaakt: ‘Wat betekent dit voor jou?’

Aan de hand van een uitleg van Clingendael-expert Louise van Schaik wordt een aantal vragen behandeld. Wat voor gevolgen heeft het prijsplafond voor Russisch gas, iets waar de Europese Commissie woensdag mee kwam? En betekent de huidige crisis dat gasboringen in Groningen weer dichterbij komen?

Met Portugal uit de energiecrisis

08:25 uur – Lissabon, Portugal. Portugal heeft een zogenaamde ‘prioriteitenlijst‘ voor het jaar 2023 naar de Europese Commissie gestuurd, meldt Politico. Daarin staat van alles: van het uitstellen van de deadline voor het indienen van plannen voor het Herstel- en Veerkrachtplan, tot een gemeenschappelijk budget voor de eurozone. Maar het belangrijkste en meest urgente: het aanleggen van Europese gasverbindingen. Als het aan Portugal ligt, wordt op korte termijn het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal), verbonden met de rest van Europa. Op het Iberisch Schiereiland komt via een pijpleiding gas binnen uit Marokko en Algerije, ook zijn er zeven lng-terminals. Opties te over.

De Portugezen noemen het Iberisch Schiereiland een alternatief voor Rusland als plek waar gas Europa binnenkomt. De te bouwen pijpleiding moet dan met het oog op de toekomst geschikt zijn voor zowel gas als waterstof en andere groene gasalternatieven.

Asielzoekers slapen buiten in Ter Apel

08:05 uur – Ter Apel, Nederland. Voor het eerst in twee weken hebben niet alle asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel binnen kunnen slapen. Volgens NRC heeft er een groep van onbekende grootte de nacht buiten moeten doorbrengen. De lokale omroep RTV Noord heeft het over een groep van 150 tot 200 mensen.

De asielzoekers die buiten moesten slapen hebben geen onderdak kunnen vinden in Ter Apel, of in het nabijgelegen Stadskanaal, waar voor zo’n 200 mensen plek was.

Vier landen scherpen visumregels aan voor Russen

07:45 uur – Talinn, Estland. Vier Europese landen hebben de regels aangescherpt voor Russische staatsburgers die een EU-visum willen, dat meldt De Telegraaf. Het gaat om Estland, Letland, Litouwen en Polen. De vier hebben een gezamenlijke verklaring doen uitgaan, waarin staat dat landen die aan Rusland grenzen zich al langere tijd zorgen maken over de toestroom van Russische staatsburger op grondgebied van de Europese Unie. Het is niet voor het eerst dat de vier landen kritisch zijn over het beleid van de Europese Unie om toeristenvisa aan Russen te blijven verstrekken.

Het verkrijgen van een toeristenvisum voor Russische staatsburgers in Estland, Letland, Litouwen en Polen wordt dus een stuk lastiger. De maatregelen passen in een rijtje Europese aanscherpingen van eerder deze week. Finland besloot eerder al tot het opleggen van beperkingen voor bezoekende Russen, de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maakten bekend dat het moeilijker en duurder wordt voor Russen om een EU-visum te krijgen. Rusland laat in een reactie op het besluit van Estland, Letland, Litouwen en Polen weten vergeldingsmaatregelen te gaan nemen.

Belgisch prijsplafond voor gas

07:20 uur – Brussels, België. Als het aan de Belgen ligt komt er een prijsplafond voor alle gasinvoer. Niet alleen voor de invoer via Russische gasleidingen dus – zoals de Europese Commissie woensdag voorstelde – maar voor al het gas, waar het ook vandaan komt. Dat meldt De Standaard. Het voorstel van minister Tinne Van der Straeten (portefeuille Groen) houdt concreet in dat het prijsplafond is gebaseerd op de kosten van lng buiten Europa. Momenteel zijn de prijzen binnen Europa twee keer zo hoog.

Tegenstand komt uit Duitse hoek: de Duitsers vrezen dat een maatregel als deze negatieve gevolgen zou hebben voor de bevoorradingszekerheid. Vandaag komen de Europese ministers voor Energie bijeen voor een spoedberaad. Daar wordt gesproken over het beteugelen van de oplopende energieprijzen.

Dood koningin Elizabeth in de ochtendkranten

07:05 uur – Londen, Verenigd-Koninkrijk. Bijna alle Europese ochtendkranten openen vanmorgen met de dood van koningin Elizabeth. De Britse vorstin zat ruim zeventig jaar op de troon en overleed gisteren. Wie een necrologie over Elizabeth II wil lezen, kan bij de Nederlandse dagbladen terecht, of bijvoorbeeld bij The Guardian. De krant noemt onder meer haar rol in de modernisering van het Britse koningshuis.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie