Brussel zet de deuren open op 7 mei

De Europese instellingen zetten de deur open voor het breed publiek. Waar en wat je kunt bezichtigen, en vooral doen, zie je hier!

2 min. leestijd

Altijd al benieuwd geweest naar de wandelgangen, vergaderzalen en misschien ook de nooduitgang in de Europese instellingen? Dan is morgen de ideale dag om op fysiek of van afstand op verkenning te gaan: ter ere van de Dag van Europa (9 mei) gooien de drie Europese instellingen namelijk de deur open voor het breed publiek. En dat is ook digitaal te volgen! Bijzonder, want als gevolg van de pandemie hebben dergelijke evenementen 2 jaar moeten wachten. In Straatsburg gaat de deur open op 15 mei en in Luxemburg op 9 mei, maar wij blijven dichter bij huis. Waar moet je morgen zijn in Brussel?

Europese Commissie

Te beginnen bij het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie, het uitvoerende orgaan in Brussel dat de Europese Unie internationaal vertegenwoordigd. Hier worden bijvoorbeeld wetsvoorstellen ingediend en ook de Europese begroting bijgehouden. De Europese Commissie opent niet alleen haar deuren, maar wil op deze dag ook een inkijk geven in hoe Europa werkt aan specifieke thema’s zoals een ‘groene, digitale en meer inclusieve toekomst’, aldus de Commissie. Een moment waarop de Commissie – het Europees Jaar van de Jeugd 2022 indachtig – vooral jongeren wil aanspreken om langs te komen. Laat je stem horen, is de boodschap.

Europees Parlement

Een andere stop is het Europees Parlement waar ook tal van activiteiten worden georganiseerd. Op de plek waar de volksvertegenwoordiging van de Europese Unie geregeld samenkomt, zal een debat worden georganiseerd waar de bezoekers mogen deelnemen en praten over de resultaten van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Het hele programma alsook de link naar het digitale platform zijn hier te vinden.

Europese Raad en Raad van EU

En tot slot het Europagebouw, de hoofdzetel van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie. Naast een live-infosessie die in 6 talen te volgen is, zullen de 27 lidstaten allemaal met een eigen infostand interactieve spelletjes spelen met bezoekers. Ook de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de EU zal een infostandje inrichten in het Raadsgebouw. De evenementen hier zijn van 10.00 tot 18.00 uur en zijn zonder reservering te bezoeken. Wil je een rondleiding, dan moet je je wel inschrijven en dat kan hier

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie