Brussel richt pijlen op verslavend TikTok

De Europese Commissie gaat onderzoeken of TikTok kinderen voldoende beschermt.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Hij bestaat nog maar sinds de zomer, maar de EU-wet inzake digitale diensten (Digital Services Act) richt nu al het vizier op TikTok. Onder de gloednieuwe wet start de Europese Commissie een onderzoek tegen het sociale medium. De Digital Services Act moet consumenten van online platforms beter beschermen.

Rabbit hole

“We starten deze procedure zodat er actie wordt ondernomen om de fysieke en mentale gezondheid van jonge Europeanen beter te beschermen”, vertelt Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton. “We moeten er alles aan doen om onze kinderen te beschermen.”

In het bijzonder maakt de Commissie zich zorgen over de maatregelen die TikTok treft om jonge gebruikers te beschermen. De Commissie ziet hoe het algoritme achter de filmpjes verslavend werkt en gebruikers in een rabbit hole of fuik van steeds radicalere content kan trekken. Daarbij vraagt de Commissie zich af of de leeftijdsverificatie van TikTok wel doeltreffend is. 

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Digi & Data

Verder maakt de Commissie zich zorgen over de standaard privacy-instellingen voor minderjarigen. Daarnaast gaat het ook kijken of TikTok voldoende transparant is over zijn advertentie-inkomsten en genoeg gegevens met onderzoekers wil delen. 

Inspecties

TikTok is het tweede bedrijf waar de Commissie onder de Digital Services Act een formele procedure tegen start. In december werd X (Twitter) al op de vingers getikt.

In september had TikTok al een risicoanalyse ingediend van de gevaren voor consumenten op zijn platform. De Commissie had hier vragen over gesteld, maar de antwoorden vielen blijkbaar niet in goede aarde. Door een formele procedure te starten kan de Commissie nu inspecties in het bedrijf uitvoeren. 

Zou de Commissie TikTok uiteindelijk schuldig bevinden, dan kan ze het bedrijf boetes opleggen tot zes procent van de jaaromzet. Ook kan de Commissie de app simpelweg blokkeren in de Europese Unie.

In een reactie aan Brusselse Nieuwe laat TikTok weten dat het functies en instellingen heeft geïntroduceerd om tieners te beschermen en kinderen onder de 13 jaar van het platform te houden. “We zullen blijven samenwerken met industrie-experts om jonge mensen op TikTok veilig te houden en kijken ernaar uit om nu de kans te krijgen om dit werk in detail aan de Commissie uit te leggen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie