Brussel: geen slachtoffers meer door Poolse abortuswet

2 min. leestijd

Polen moet voortaan garanderen dat vrouwenlevens niet langer in gevaar komen door de Poolse wet die het recht op abortus inperkt. Dat stelt het Europees Parlement na het overlijden van een Poolse vrouw omdat abortus werd uitgesteld. Ook in Polen moeten vrouwen toegang krijgen tot veilige, legale en gratis abortuszorg, aldus het Europees Parlement.

Benarde situatie

In Polen werd het recht op abortus door het Constitutioneel Hof afgeschaald, waardoor het weghalen van een embryo in een vroeg stadium praktisch onmogelijk is. Door de wet mogen enkel zwangere vrouwen die in levensgevaar zijn, na toestemming van artsen, een abortus ondergaan.

Dat resulteerde in de dood van een 30-jarige vrouw die afgelopen september overleed omdat er geen levensreddende abortus werd uitgevoerd. De artsen moesten door de beperkingen wachten tot de foetus stierf alvorens ze de abortus mochten plegen.

Baas in eigen buik

Daaropvolgend ontstond een massaal protest tegen de abortuswet in Polen. Het Parlement heeft daarop de Poolse regering opgeroepen om te garanderen dat er geen slachtoffers meer vallen. Europarlementariërs betreuren dat Poolse vrouwen een onveilige abortus moeten ondergaan of dit via een omweg in het buitenland moeten regelen.

Naast een volledige toegang op veilige abortus en de garantie dat er geen slachtoffers meer mogen vallen, wil het Parlement ook dat mensen die opkomen voor vrouwenrechten in Polen niet langer worden tegengewerkt.

Hoog tijd

Vindt Europarlementslid Samira Rafaela (D66). Zij wijst op het belang van organisaties als Abortion Without Borders, die momenteel ook worden tegengewerkt in Polen. “Zij helpen duizenden vrouwen door de juiste papieren te regelen, reizen voor te bereiden en veilige en legale abortustrajecten te garanderen”. Deze instanties moeten volgens Rafaela meer financiële steun krijgen om hun doelen te halen: het beschermen van vrouwen bij een abortus. Ze concludeert: “Zorg ervoor dat de Poolse regering geen cent uit het Europese coronaherstelfonds ontvangt”.

Handen af

Bert-Jan Ruissen (SGP) is daarentegen niet te spreken over wat hij inmenging in nationale aangelegenheden van het Europees Parlement:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie