Brede steun voor actie tegen Hongarije in Europees Parlement

1 min. leestijd
Bron foto: Council Press

Europarlementariërs hebben er een beetje genoeg van. Donderdag stemmen ze over een resolutie die Hongarije, en haar president Viktor Orban veroordeelt. Orban blokkeert uit onvrede beslissingen over de Europese begroting en financiële hulp aan Oekraïne. En dat terwijl de rest van de EU-landen het gewoon eens zijn. Wat de Europarlementariërs betreft, wordt het stemrecht van Hongarije ontnomen.

Eerder deze week riep de Finse Europarlementariër Petri Sarvamaa (EVP) de Europese Commissie via een petitie op om de zogeheten Artikel 7-procedure in te zetten. Daarmee kan de EU een lidstaat het stemrecht ontnemen. De petitie kon rekenen op behoorlijk wat steun. Ook een tiental Nederlandse Europarlementariërs ondertekenden de petitie.

Europarlementariër Anja Haga (CU) ziet weinig andere mogelijkheden dan Hongarije het stemrecht te ontnemen. “President Orban ligt structureel dwars in de Europese Raad en blokkeert miljarden aan noodsteun voor Oekraïne, bedoeld voor de wederopbouw van dat land.” De petitie is inmiddels het zoveelste signaal dat de maat voor het Europees Parlement vol is. “Als je lid bent van de club en daar nota bene ook nog eens heel veel geld van ontvangt, heb je je ook aan de regels te houden”, aldus Haga.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie