Boekentips: Europa onder de parasol – de tragedie van Srebrenica

Zomerse leestip van redacteur Puck Wagemaker.

1 min. leestijd
Travnik, Bosnia and Herzegovina – August 9th 2014. Graffiti on a wall near Travnik fortress referring to the Srebrenica massacre / genocidal in July 1995 in Srebrenica during the Bosnian war

De tolk van Srebrenica’ van Hasan Nuhanović

Het is anderhalf jaar na de val van Srebrenica. De Bosnische Hasan Nuhanović loopt op het dunne ijs op de bevroren Reguliersgracht in Amsterdam. Uit angst om niet te vallen, denkt de voormalig Dutchbattolk voor het eerst twee minuten niet aan zijn ouders en broer. Journalist Frank Westerman beschrijft deze scene in het voorwoord van het boek ‘De tolk van Srebrenica’. En sluit af met: “Wie dit boek uit heeft, moet moeite doen om twee minuten niet aan het verhaal van Hasan te denken.”

In ‘De tolk van Srebrenica’ beschrijft Hasan Nuhanović hoe hij, zijn ouders en zijn broer de oorlog in Bosnië ervaren hebben. Het gaat over de wanhoop van vluchten, samengedreven en omsingeld te worden en overleven tussen de beschietingen en duizenden andere families in Srebrenica. Als noodgedwongen Dutchbattolk maakt Nuhanović belangrijke momenten mee en probeert zijn familie te beschermen. Ondanks zijn smeekbedes lukt dit niet en wordt zijn familie recht in de handen van hun moordenaars gedreven. Nog elke dag denk ik aan Hasan, zijn familie en de enorme tragedie die in Srebrenica plaatsvond. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie