Witte rook voor de universele oplader

Vandaag keurde het Europees Parlement een voorstel goed om fabrikanten van kleine elektronische apparaten te dwingen dezelfde oplader te gebruiken.

2 min. leestijd
USB Type-C. usb-c cable and smartphone. close-up macro photography

Het was een moeilijke bevalling, maar na meer dan tien jaar is de eindmeet in zicht voor de universele oplader. Nadat het Europees Parlement vandaag haar goedkeuring gaf, moeten enkel de lidstaten hun zegen nog geven. Maar dat lijkt slechts een formaliteit.

De voordelen? Minder elektronisch afval en gebruiksgemak voor de consument. Die kan eindelijk vaarwel zeggen tegen de berg kabels in zijn nachtkastje. Telefoons, tablets, digitale camera’s en koptelefoons: allemaal moeten ze uitgerust worden met eenzelfde soort oplaadpoort.

Apple

Het is te wijten aan Apple dat we zo lang hebben moeten wachten op de universele oplader. In 2011 was er voor korte tijd een gelijkaardige Europese wet van kracht. Het Amerikaanse techbedrijf begon echter juridisch te steigeren, waarop de Europese Commissie de (universele) stekker eruit trok en het idee weer in de ijskast stopte. Apple’s eigen opladers zijn namelijk een ware goudmijn voor het bedrijf.

En toen kwam Europarlementariër Toine Manders (CDA): “Het was op mijn initiatief dat het plan voor een universele oplader ontstond. Toen ik evenwel uit het Europees Parlement stapte, zag ik het een stille dood sterven. Maar bij mijn Europese terugkeer in 2019 ben ik zo veel lawaai gaan maken dat er toch weer schot in de zaak kwam.” Valse bescheidenheid is de CDA’er duidelijk vreemd.

Felicitaties voor de geboorte van zijn geesteskind, hoeft Manders niet: “Eigenlijk ben ik echt niet tevreden. Het is een schande dat dit zo lang heeft geduurd!” En hij wijst meteen met de vinger: “Die ambtenaren van de Europese Commissie luisterden al die tijd enkel naar de multinationals. En de Europarlementariërs? Die stonden er gewoon bij voor Jan met de korte achternaam!”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie