Alle coronamaatregelen weg, behalve de Europese pas

1 min. leestijd
Victory over coronavirus concept. Cropped close up photo of male holding facial medical surgical blue mask in clenched fist arm isolated over white background at sunset with copy space.

Het kabinet lijkt komende dinsdag te besluiten de laatst overgebleven coronamaatregelen in Nederland af te schaffen. Mondkapjes in het openbaar vervoer en testen voor grote evenementen hoeft per 23 maart niet meer. Alleen basisadviezen zoals hoesten in je elleboog en handen wassen blijven in stand.

Voor wie in het land blijft, zal de QR-code dus snel buiten gebruik raken. Tenzij je naar het buitenland gaat: de Europese coronapas zal naar alle waarschijnlijkheid verlengd worden. Die pas is ingesteld door de Europese Unie, met het idee reizen te vergemakkelijken. Mensen die reizen met zo’n Europees bewijs van vaccinatie, genezing of test mogen in principe geen extra maatregelen worden opgelegd, zoals een quarantaine.

Kabinet kan nu instemmen met verlenging

De Tweede Kamer had een verlenging van de Europese QR-code onder ‘parlementair voorbehoud‘ geplaatst, dat houdt in dat de Kamer extra geïnformeerd wil worden over de onderhandelingen van het Kabinet in Brussel, en daarover mee wil praten.

Moties tégen de verlenging van de pas, of moties voor strenge voorwaarden daarvoor, hebben het vandaag niet gehaald in de Tweede Kamer. Dat betekent dat het kabinet in Brussel kan instemmen met een extra jaar coronapas.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie