Kamer wil meepraten over Europese QR-code

2 min. leestijd
Smartphone displaying a valid digital vaccination certificate for COVID-19 in male’s hand, downtown and city bus in background. Vaccination, immunity passport, health and surveillance concepts

De Nederlandse regering moet eerst in debat met de Tweede Kamer voordat ze beslist over verlenging van het Europees Digitaal Corona Certificaat. Zo besloot de Tweede Kamer gister. Een motie over het plaatsen van het parlementair voorbehoud op de verlenging, is zonder tegenstemmen ondersteund. 

Dat is belangrijk, vindt motie-indiener Pieter Omtzigt: ‘’De regering kan nu geen positie in Europa innemen over de verlenging van de Europese QR-code.’’ 

Hoe nu verder?

Volgens het draaiboek van parlementaire voorbehouden moet er nu binnen vier weken een overleg plaatsvinden tussen de regering en de Kamer. Daar worden dan afspraken gemaakt over informatievoorziening en de onderhandelingen in Brussel. Dat overleg is nog niet gepland.

Het gebeurt vaker dat de Kamer aangeeft Europese wetgevingsvoorstellen extra belangrijk te vinden en voor een behandelvoorbehoud stemt. Dat kan sinds 2009. De commissie Europese Zaken deelt jaarlijks een prioriteitenlijst met de regering, en er kunnen dus ook tussentijds voorstellen worden aangemerkt.

Reiscode

De Europese QR-code is ingevoerd met het idee reizen te vergemakkelijken. Mensen die reizen met zo’n Europees bewijs van vaccinatie, genezing of test mogen in principe geen extra maatregelen worden opgelegd, zoals een quarantaine. Mocht een land toch noodzaak zien in extra eisen, dan kan dat alleen in overleg met de Europese Commissie. 

Het coronacertificaat heeft alleen betrekking op inreizen. Landen kunnen dus zelf bepalen welke restricties ze instellen voor bijvoorbeeld cafébezoeken en musea. Ook buiten de Europese Unie kan de code worden ingezet; de teller staat nu op zo’n 45 landen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie