Aan de haak: Waar zijn de sms’jes van Ursula met Pfizer?

De geheime sms’jes tussen de voorzitter van de Europese Commissie en de baas van Pfizer over coronavaccins zijn nog altijd niet gevonden.

3 min. leestijd
Medical disposable syringe for vaccine injection and glass vial on blue blur background.

Een lezer van Brusselse Nieuwe vindt het maar verdacht stil rond de zaak over de sms’jes en vraagt zich af: “Is er nog nieuws over de verdwenen sms’jes van Ursula von der Leyen met Pfizer? Klopt het trouwens dat haar man een topbaan heeft bij die farmaceut? En welke banden zijn er tussen de Europese Commissie en (Amerikaanse) farmaceutische industrieën?”

Laten we bij het begin beginnen. Von der Leyen en de baas van Pfizer zouden elkaar sms’jes hebben gestuurd, terwijl de EU bezig was met het sluiten van contracten om coronavaccins te kopen. Maar wat er in die sms’jes precies werd besproken, is tot op de dag van vandaag nog een mysterie. En dat heeft al voor veel ophef gezorgd.

Politici en beleidsmakers eisen nog altijd dat Von der Leyen de sms’jes openbaar maakt, maar volgens de Europese Commissie bestaan ze gewoonweg niet.

Doos van pandora met sms’jes nog op slot

Afgelopen zomer concludeerde de Europese Ombudsman dat de Europese Commissie administratief gefaald heeft, omdat het de sms’jes naar eigen zeggen niet weet te vinden. Maar die conclusie had geen grote gevolgen voor de Europese Commissie, en ook niet voor Von der Leyen. Dus toen werd het stil, tot gisteren.

In de bijzondere commissie COVID-19 in het Europees Parlement was afgelopen maandag, jawel, een vertegenwoordiger van Pfizer op bezoek. Uiteraard namen de Europarlementariërs hun kans om die nog eens flink aan de tand te voelen over de sms’jes. EURACTIV schreef dat de vertegenwoordiger van Pfizer nog altijd erg vaag bleef over de contracten voor de aankoop van coronavaccins en de sms’jes die werden uitgewisseld met Ursula von der Leyen. De vertegenwoordiger van de farmaceutische gigant zei zelfs tegen het Europees Parlement dat de twee helemaal geen sms’jes met elkaar hebben uitgewisseld.

Dit antwoord deed de al bestaande ergernissen bij de Europarlementariërs geen goed. De jacht op de sms’jes van Von der Leyen blijft dus op de agenda staan, maar de zoektocht verloopt stroef. Of er de komende tijd verdere stappen worden ondernomen, is niet duidelijk.

Echtgenoot

Laten we dan nog even kijken hoe het zit met de echtgenoot van Ursula von der Leyen. Lang verhaal kort: haar echtgenoot heeft geen topbaan bij Pfizer. Het Vlaamse tijdschrift Knack deed vorig jaar al eens een factcheck naar haar man, Heiko von der Leyen. Als we zelf even achter de feiten aan gaan, komen we er inderdaad achter dat Heiko niet bij Pfizer werkt. Al bevindt hij zich wel in datzelfde wereldje van de medische industrie.

Heiko van der Leyen is namelijk medisch directeur van Orgenesis, een bedrijf dat zich inzet om cel- en gentherapie toegankelijker te maken. Het bedrijf heeft net als Pfizer zijn hoofdkantoor in de Amerikaanse miljoenenstad New York. Hoewel Orgenesis in het verleden wel onderzoek deed naar het coronavirus, produceert het zelf geen vaccins tegen dit virus.

Amerika

Hoewel er op internet verhalen de ronde doen over banden tussen de Europese Commissie en (Amerikaanse) farmaceuten, valt dat niet te controleren. Wel heeft de Europese Commissie vaccins van het Amerikaanse Pfizer goedgekeurd en ingekocht. In totaal gaat dat nu om enkele honderden miljoenen doses, en in mei 2020 zijn er 1,8 miljard Pfizervaccins gereserveerd door de Europese Commissie voor de periode 2021-2023. In dat opzicht is er dus wel degelijk sprake van een band.

Lezersvraag: Aan de haak

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie