Aan de haak | Waar komt al dat geld vandaan?

In deze rubriek beantwoordt Brusselse Nieuwe een lezersvraag. Deze week een vraag van Mark Zijlstra.

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De honderden miljarden vliegen je om de oren. Kunt u mij kort uitleggen waar al dat geld vandaan komt en of dat ook is ‘afgedekt’? Met andere woorden: hoe wordt dit allemaal gefinancierd?

We snappen dat het duizelt. Laten we beginnen bij het coronaherstelfonds, de zogeheten Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (RRF). Dat is de pot met geld waarmee de Europese Unie landen na de corona-epidemie uit de malaise wilde helpen.

Aangezien lang niet al het geld meteen werd gebruikt en de volgende crisis zich alweer aandiende, is een deel van het geld naar het REPowerEU-fonds overgeheveld. Dat plan gaat over de klimaattransitie en heeft raakvlakken met het oorspronkelijke coronaherstelfonds. Ook die herstelplannen moesten groen zijn.

Maar REPowerEU heeft nog meer geldstromen. Zo kunnen lidstaten zelf geld beschikbaar stellen: er kan geld van de lopende begroting worden gebruikt. Het landbouwfonds speelt een rol en de Europese Investeringsbank draagt via leningen een steentje bij.

Er is momenteel een discussie gaande of de EU opnieuw geld moet lenen om alle plannen te betalen, maar het Nederlandse kabinet is geen voorstander. Alles moet met bestaand geld worden bekostigd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie