De Kamer is sinds een week met reces, maar dat betekent niet dat het werk wordt neergelegd. Afgelopen week stelden de Kamerleden alweer zes vragen met een Europese dimensie. Zo vroeg de BBB naar de wolf die een hond doodbeet, en wilde Groenlinks-PvdA meer weten over het bezoek van Orban aan Moskou. Ook de PVV had vragen over het aanpassen van EU-aanbestedingsregels om te zorgen dat schoolbestuurders geen betaalde adviesfuncties hebben.
Bordesfoto
Ook de regering verstuurde post over Europese dossiers die deze zomer aan de orde zijn. Op 11 juli nam het Europees comité van experts een besluit over het gebruik van een giftig schimmelbestrijdingsmiddel buiten de kas. De Europese Commissie wil dit verbieden, maar de lidstaten zien dat niet zitten.
Wat was de positie van Nederland hierin? Drie dagen eerder ontvingen onze volksvertegenwoordigers de Nederlandse inzet, die al op 2 juli aan minister Wiersma (BBB) van landbouw was voorgelegd. Zij stond die dag echter op het bordes voor de beëdiging van het kabinet.
Schoolfruit
En daar blijft het niet bij met de regeringspost. Wiersma geeft aan dat de regering graag gebruik maakt van 8 miljoen euro aan Europese fondsen per jaar om fruit en zuivel aan scholieren aan te bieden. Het doel is om gezonder eten uit de schijf van vijf te promoten en vaker biologische producten te gebruiken.
Het schoolfruitprogramma is Europees beleid dat oppositieleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) tien jaar geleden als toenmalig minister wilde afbouwen. Destijds vond het kabinet van VVD en PvdA dat de EU zich hier niet mee moest bemoeien.
Nu wordt er echter niet meer gesproken over het afbouwen van het programma. Scholen worden opgeroepen om zich vóór 13 september aan te melden. De Tweede Kamerleden zullen waarschijnlijk pas daarna hierover debatteren.
Klimaatzorgen
En dan is er het klimaat. Want is de Nederlandse inzet in de mondiale klimaatonderhandelingen wel concreet genoeg ? En worden de Nederlandse problemen wel voldoende geadresseerd? Deze zorgpunten uit het ‘schriftelijk overleg’ met Kamerleden nam het nieuwe kabinet mee naar de informele bijeenkomst van milieuministers in Boedapest op 11 en 12 juli.
Uit de beslisnota, die openbaar is, blijkt dat nog niet helemaal duidelijk is welke bewindspersoon precies waarvoor verantwoordelijk is. Sophie Hermans (VVD), minister van Klimaat en Groene Groei, is de coördinerende bewindspersoon voor de Nederlandse inzet in de klimaatonderhandelingen. Maar Reinette Klever (PVV), minister voor Ontwikkelingssamenwerking, is dan weer verantwoordelijk is voor het internationale milieu- en klimaatbeleid. Daarnaast was er nog een vraag over de natuurherstelwet, die binnen het domein van staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw (BBB) valt.
De Kamerleden stelden dat zij uiterlijk donderdag geïnformeerd moesten worden om nog een debat te kunnen voeren voor de bijeenkomst van vrijdag – dat is niet gebeurd.
Orgaandonatie
Ook voor het overleg van de 27 EU-ministers van Gezondheid moet de Kamer de Nederlandse inzet goedkeuren. Minister Fleur Agema van Volksgezondheid (PVV) zal 24 juli voor het eerst haar collega’s ontmoeten in Boedapest. Kamerleden konden tot gisteren vragen indienen om vóór het overleg antwoorden te ontvangen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de Kamer tijdens het reces bijeenkomt om moties in te dienen.
Agema heeft de Kamer laten weten dat ze voorstander is van een EU-systeem voor orgaandonatie en -transplantatie, omdat er in de EU 55.000 mensen op een wachtlijst staan. Daarnaast moet Nederland snel het elektronisch patiëntendossier aanpassen aan de nieuwe EU-wetgeving (EHDS).
Haar ambtenaren onderhandelen ook over geneesmiddelen in de EU. Moeten deze sneller beschikbaar komen of moeten de kosten voor innovatie en patenten worden beschermd? En wie neemt deze beslissingen binnen de EU? Een complexe kwestie. Na de zomer zal Agema reageren op een adviesrapport van consultancybureau Technopolis over de EU-geneesmiddelenwetgeving.
Praktijkprofessor Europa van de Haagse Hogeschool Mendeltje van Keulen (cartoon) was griffier Europese Zaken bij de Tweede Kamer. Zij kijkt wekelijks voor Brusselse Nieuwe in brievenbus van de Tweede Kamer naar de post uit Brussel. Elke week de column van Mendeltje van Keulen in je mailbox ontvangen? Abonneren kan hier voor slechts 5 euro per maand. Daarmee levert u een bijdrage aan de onafhankelijke journalistiek en opinie over Europese zaken die Nederland raken.