Brussel is dol op afkortingen. Denk aan PECH voor de commissie Visserij in het Europees Parlement of CONT voor de commissie Begroting.
27 ‘PV’s’ kijken vanuit de coulissen toe
En dan hebben we ook nog de PV. In de bubbel heeft dit niets te maken met een proces-verbaal, het staat er voor ‘Permanent Vertegenwoordiger’. De PV’s zijn de ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten. De hoogste EU-ambassadeur namens Nederland is op dit moment Robert de Groot.
De EU-ambassadeurs van de 27 lidstaten bereiden de zogeheten Raden van Ministers voor (lees deze Babbel). Op voorhand gaan ze op zoek naar een basis voor een akkoord door de reacties van regeringen op de wetsvoorstellen van de Europese Commissie (lees deze Babbel) te peilen. Ook bereiden ze de Europese toppen voor, waar EU-leiders knopen doorhakken over gevoelige kwesties als de Europese begroting of buitenlandbeleid.
Deze Permanente Vertegenwoordigers doen het diplomatieke voorwerk. Ook tijdens de Europese top van vandaag (donderdag 14 december ‘23) kijken ze vanuit de coulissen toe als hun chefs, de regeringsleiders, op basis van hun voorwerk, historische beslissingen nemen over zeer hete hangijzers; vandaag: over EU-steun aan Oekraïne.
Dat ‘permanent’ in PV mag je niet letterlijk opvatten. Na vijf jaar worden ze doorgaans vervangen. Maar tijdens die vijf jaar staan ze 24/7 aan en hebben ze nul gezinsleven.
Coreper met geitige èè
De PV’s komen samen in het Comité voor Permanente Vertegenwoordigers. In de Brusselse bubbel zeg je ‘Coreper’. Het acroniem is afgeleid van het Franse COmité des REpresentants PERmanents. Als je dus niet voor gek wil staan in de bubbel, spreek je het uit op z’n Frans, met een langgerekte geitige ‘èèèè’ aan het eind.
En wil je nog meer indruk maken, dan weet je ook het onderscheid te maken tussen Coreper I en II. In Coreper II bespreken de PV’s de politiek gevoeligste kwesties, denk aan migratie, buitenlandbeleid en Europese begroting. In Coreper I buigen de 27 plaatsvervangende PV’s zich over dossiers als landbouw, transport, sociale zaken en milieu.
De Antici’s en de Mertens‘
En ook deze namen moet je onthouden. De plaatsvervangende PV’s in Coreper I worden bijgestaan door een diplomaat die ‘een Mertens’ wordt genoemd en de PV’s in de Coreper II door ‘een Antici’.
Wat die 27 Antici’s en die 27 Mertens’ precies doen en waar ze hun exotische namen aan te danken hebben? Lees ‘Stille krachten van Brussel’, het nieuwe boek van Tijn Sadée en Bert van Slooten over de Nederlandse topdiplomaten, lobbyisten, waterdragers en gewone ambtenaren die het beleid bepalen in Europa.
Wat drijft de stille krachten achter de macht, hoe ziet hun werkdag eruit, op welke knoppen drukken ze, wat is hun invloed? Bestel het boek hier alvast in de voorverkoop!