De dag na Prinsjesdag staat traditiegetrouw in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. Veel aandacht ging naar de plannen van het kabinet voor een opt-out voor Europese migratieregels. Minister Marjolein Faber (PVV) van Asiel en Migratie heeft vanmorgen een brief gestuurd naar de Europese Commissie met daarin de boodschap: Nederland wil een vrijstelling voor het Europese asiel- en migratiebeleid.
“Verkeerde zender”
PVV-leider Geert Wilders is tevreden: “Met deze brief schrijven we geschiedenis”. Hij noemt de opt-out een soort van mini-nexit. De slaagkansen van het plan liggen in de praktijk laag omdat alle andere 26 lidstaten zouden moeten instemmen met de Nederlandse opt-out via een Europese verdragswijzing. “Het zal inderdaad wellicht heel lang duren”, erkent Wilders. “Maar toch is dit een teken dat er een nieuwe wind waait in Nederland en dat is hard nodig.”
Joost Eerdmans (JA21) benadrukt dat de brief aan de verkeerde geadresseerde is gericht. Het zijn immers de andere lidstaten en niet de Europese Commissie van wie Nederland de toestemming nodig heeft. Minister Faber schudt stellig het hoofd tijdens het betoog van Eerdmans.
Euro afschaffen
Thierry Baudet (FvD) grijpt het debat aan om Wilders te vragen hoe het nu zit met zijn standpunt over de Nexit. Wilders legt uit dat hij voor de opt-out-strategie gaat omdat het draagvlak voor een nexit onder de bevolking klein is. “Dat betekent dat je moet dealen met de organen die je hebt. Als wij macht willen terughalen naar de hoofdsteden is het effectiever om met gelijksoortige partijen samen te werken in het Europees Parlement”, aldus Wilders.
Ook het terug invoeren van de gulden ziet Wilders niet meer zitten. Wel is hij voorstander van het opsplitsen van de eurozone in een noordelijke en een zuidelijke variant.
“Kortzichtig”
Als oppositieleiders mocht Frans Timmermans (GL/PvdA) deze ochtend de spits afbijten. Hij gaat fel tekeer tegen de asielplannen van het nieuwe kabinet. Caroline van der Plas (BBB) vindt dat Nederland in zijn recht staat omdat de Europees afgesproken Dublinakkoorden stellen dat een migrant asiel krijgt in het eerste EU-land dat hij bereikt. En die regel wordt duidelijk niet gevolgd nu.
Timmermans vindt dit kortzichtig: “Als je een opt-out kiest en je stapt uit het Europese migratiebeleid, dan zal geen enkele andere lidstaat nog mensen van je willen terugnemen.”
Chris Stoffer (SGP) zegt dat het migratieprobleem Europees proberen op te lossen al vaak genoeg geprobeerd is, zonder succes. “Bovendien duurt het lang als je het Europees doet.”
“Europavisie past op één pagina”
Timmermans complimenteert het kabinet wel omdat het de ambitie heeft om Oekraïne te blijven steunen. “Maar waar het kabinet zich terecht voorbereidt op oorlog, investeert het te weinig in vrede.” Hij hekelt de “draconische” bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.
“Ook is het in deze turbulente tijd bijzonder onverstandig om te doen alsof het wel een tandje minder kan met Europa. Intensieve Europese samenwerking is noodzakelijker dan ooit”, vervolledigt hij zijn betoog. “Maar Nederland wil juist minder gaan betalen aan de EU en zich minder aan de Europese regels houden als het om natuur en milieu gaat.”
“Over wat Nederland dan wel wil met Europa, kreeg het kabinet nauwelijks één pagina op papier. Wie iets uit Europa wil halen, moet ook iets kunnen brengen”, besluit Timmermans.