Wilders en Orbán samen in Italië: ‘We moeten de Europese regels veranderen’

We zijn het niet gewend: Rutte was zo open en praatgraag. Maar nu is het voor de pers in Nederland moeilijk om contact te krijgen met de man die de verkiezingen gewonnen heeft. Hij gaf echter wel een interview aan de Amerikaanse zender CBNC.

3 min. leestijd
(Bron foto: EP multimedia)

Door de intense beveiliging die Geert Wilders nodig heeft, komt hij niet via de hoofdingang de Tweede Kamer binnen. Daardoor missen journalisten al vaak de mogelijkheid hem te ondervragen. Maar Wilders is ook niet geïnteresseerd in interviews. Informatie over zijn standpunten maakt hij vooral wereldkundig via zijn X-account. Althans, in Nederland dan. Want bij een conferentie in Italië liet Wilders zich wel interviewen. Dat gebeurde door het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC, op video. 

“Immigratie is de reden waarom we ons in Nederland in crises bevinden”, zei Wilders in het interview. Hij noemt ook onze huizencrisis en misdaad. Problemen die volgens hem worden versterkt door immigratie. De interviewer stelde kritische vragen: “Heeft Europa niet juist jonge, talentvolle mensen nodig, aangezien het continent vergrijst?” Nee, antwoordde Wilders. “De mensen die hier komen, zijn geen talentvolle arbeiders.”

Niet meedoen aan Europees asielbeleid

“In het hoofdlijnenakkoord hebben we al strengere afspraken gemaakt (op het gebied van asiel en migratie, red.). Maar we moeten misschien ook de Europese regels veranderen”, geeft Wilders aan. 

Sinds de publicatie van het hoofdlijnenakkoord afgelopen mei is het inderdaad al duidelijk dat Wilders afstand neemt van zijn oorspronkelijke wens de EU te verlaten. Geert benadrukt in het interview dat hij in plaats daarvan wel gaat hameren op een opt-out voor asiel en migratie in de EU. Een opt-out is een manier voor een lidstaat om zich bij uitzondering niet te houden aan Europese wetgeving. Het wordt ook wel ‘uitstapmogelijkheid’ genoemd. 

Zomaar een opt-out?

Een opt-out is erg lastig om te verkrijgen. Alleen tijdens een verdragswijziging is het mogelijk om met je beste onderhandel-skills een voorwaarde te stellen. Dat is ook hoe Denemarken de uitzondering op asiel en migratie mogelijk gemaakt heeft. Zij hebben hem namelijk al sinds de 1992, toen het Verdrag van Maastricht geboren werd! 

Meer weten over opt-outs? Wij schreven er in dit artikel al eerder over. 

Een opt-out van Europees asiel- en migratiebeleid hoeft trouwens niet per se te betekenen dat er veel minder mensen onze kant op komen. Zo kwamen er in 2022 relatief minder legale immigranten naar Nederland dan naar Denemarken, ondanks de Deense opt-out. Ook voor het Verenigd Koninkrijk is het na Brexit zo dat meer mensen bij hun grens aankloppen. 

Gezamenlijk gedachtegoed

Maar dat laat Wilders niet tegenhouden. Hij volgt hiermee het voorbeeld van Victor Orbán, die Wilders als zijn goede vriend beschouwt. In een speech op het Ambrosetti-forum benadrukte Orbán zijn afkeer van Europese “dwang” op het gebied van migratie. “Waarom zou Brussel moeten beslissen of een land migratie nodig heeft of niet?” aldus Orbán. Als het aan de Hongaarse premier ligt zouden opt-outs veel makkelijker aan lidstaten gegeven moeten kunnen worden. Ook Donald Tusk, minister-president van Polen, is geen fan van het Europese asiel- en migratiebeleid. Als het aan Wilders ligt, sluit Nederland zich in de EU aan bij het gedachtegoed van deze kritische premiers.