Waar is Frans?

Frans Timmermans is ook deze week druk in de weer: van een rondetafelgesprek over de groene transitie van Estland tot de uitbreidingsplannen van de Europese Unie naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

2 min. leestijd

In Estland, waar hij niet alleen samenzit met de Estlandse president Alar Karis, maar ook met leden van het Estlandse parlement en Katri Raik, de burgemeester van Narva, de op twee na grootste stad van het land. Wat wordt besproken en wat kan de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie leren in het land dat grenst aan Rusland?

Zwaartepunt Europa verschuift oostwaarts

De Estlandse president en Timmermans hebben het vooral gehad over Oekraïne, zo blijkt uit een stuk van The Baltic Times. Karis benadrukt dat Europa Oekraïne moet verzekeren dat er nog striktere sancties tegen Rusland zullen volgen en dat EU-lidmaatschap geen valse belofte is. De president onderstreept daarbij ook de stappen die het land zelf heeft ondernomen om de defensie aan de grens met Rusland, interne veiligheid alsook de energieonafhankelijkheid te versterken. 

Timmermans sprak daarbij zijn waardering uit voor Estland omdat het land de verantwoordelijkheid heeft genomen voor de opvang van een deel van de Oekraïense vluchtelingen. Volgens het staatshoofd van Estland zijn Oekraïense studenten inmiddels druk bezig met het leren van de landstaal – het Estisch. 

Zo komt Karis op Oekraïnes aanvraag tot EU-lidmaatschap: “De oorlog in Oekraïne heeft het zwaartepunt van de Europese Unie verschoven naar het oosten van Europa.” ‘Oost-Europa’ vindt de president overigens een verwerpelijke term: “We zijn op een punt gekomen dat we geen onderscheid meer moeten maken tussen Oost- en West-Europa, we moeten Europa’s eenheid waarborgen.” 

Groene agenda

Naast de oorlog in Oekraïne en de Europese energiecrisis, werd ook gesproken over klimaatbescherming: van nieuwe windmolenparken op zee tot grote velden vol zonnepanelen. Het staatshoofd van Estland stelt dat het land vooral moet kijken naar duurzame en natuurvriendelijke manieren om olieschalie, het gesteente waaruit olie wordt geproduceerd, te gebruiken.

De Green Deal, het pakket aan maatregelen waarmee Europa klimaatneutraal wil worden tegen 2050, zal vooral morgen aan bod komen. Dan zit Timmermans samen met Estlandse burgemeesters, lokale ondernemers en jongeren. Ook zal er een rondetafelgesprek plaatsvinden met de klimaatcommissie van de Estlandse overheid en kijkt Timmermans naar jonge bedrijven die de strijd aangaan met de klimaatverandering.