Von der Leyens’ trans-Atlantische handelsavontuur

In Canada en de Verenigde Staten hoopt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de toekomst voor de Europese groene technologie veilig te stellen. Ze bezoekt deze week beide landen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“Canada was een logische keuze voor ons eerste partnerschap voor grondstoffen. Canada is een gelijkgezind en grondstofrijk land. Bovendien delen we dezelfde waarden inzake milieu.” Aan het woord is een tevreden Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton na de lancering van het partnerschap in 2021. 

Vandaag benadrukt Ursula von der Leyen, te gast in Canada, nog eens hoe belangrijk zo’n samenwerking is. Met het partnerschap wil de EU de toegang tot grondstoffen die broodnodig zijn voor de groene transitie, optimaliseren. Veel belangrijke metalen, gebruikt in bijvoorbeeld batterijen, komen nu haast enkel uit China. En dat maakt de EU kwetsbaar; dat leerden we van onze afhankelijkheid van Russisch gas.

Binnen dit partnerschap zullen Canada en de EU hun subsidies voor de ontginning van belangrijke metalen (denk aan lithium en cobalt) beter op elkaar afstemmen. Ook moet het aantrekkelijker worden voor private investeerders om in deze sector te investeren. Tot slot komt er ook een betere samenwerking op het vlak van onderzoek en innovatie.

Handelsoorlog

Nadat een focus op het bevorderen van groene handel, zal Von der Leyen zich diezelfde week nog storten op het vermijden van een groene handelsoorlog. Op vrijdag ontvangt de Amerikaanse president Joe Biden haar op het Witte Huis. Deze zomer lanceerde hij een ongezien groot subsidiepakket om de Amerikaanse groene industrie een duw in de rug geven. Voor de EU kan dit echter betekenen dat bedrijven ons continent verlaten om een graantje mee te pikken van de Amerikaanse vetpot.

Om dit te voorkomen, begon Brussel met het versoepelen van de Europese staatssteunregels. Zo kunnen EU-lidstaten hun eigen groene subsidies ook opschroeven. Maar dat maakt sommige lidstaten, waaronder Nederland, bang dat we terechtkomen in een subsidiewedloop met de Amerikanen. Het is vrijdag aan Von der Leyen om de plooien glad te strijken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie