De Amerikaanse Inflatiereductiewet (IRA) heeft al veel stof doen opwaaien. Met een ongezien groot subsidiepakket wil president Joe Biden de Amerikaanse groene industrie een duw in de rug geven. Voor de EU kan dit echter betekenen dat bedrijven ons continent verlaten om een graantje mee te pikken van de Amerikaanse vetpot. Toen het besef doordrong dat de Amerikanen niet meer van gedachten gingen veranderen, begon Brussel te broeden op een plan: een gelijkaardige Europese, groene subsidieregeling.
Premier Mark Rutte kan zich daarin vinden, op voorwaarde dat de subsidies doelgericht zijn, maar hij wil niet dat Brussel daar nieuw geld voor gaat ophalen. Wat Nederland betreft, zit er nog genoeg geld in bijvoorbeeld het Coronaherstelfonds. Dat kunnen de lidstaten ook gebruiken om hun groene industrie te ondersteunen. Ook Duitsland en België lieten eerder al weten dat ze die mening delen.
In de tussentijd is team ‘geen-nieuw-geld’ nog groter geworden: zeven nieuwe lidstaten stuurden een brief naar de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen om hun mening te onderstrepen. Het gaat hierbij om Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk. Dat Von der Leyen vorige week aangaf te denken over een nieuw fonds om bedrijven te overtuigen in de EU te blijven, is duidelijk niet in smaak gevallen bij de ondertekenaars van de brief. Ook zij benadrukken dat hiervoor nog genoeg geld in het Coronaherstelfonds zit.
Van 9 tot 10 februari staat er een extra Europese top gepland, waar de Europese leiders knopen moeten gaan doorhakken over dit dossier.