Von der Leyen roept op tot samenwerking EU en VS

De VS en de EU moeten zichzelf niet tegen elkaar uitspelen terwijl ze investeren in duurzame industrie. Dat was de conclusie van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

3 min. leestijd
(Bron foto: EC – Audiovisual Service)

De duurzame investeringen die de Europese Unie en de Verenigde Staten in hun eigen landen doen, moeten eerlijk zijn en elkaar versterken. Dat vindt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Ze sprak dinsdag in het Zwitserse Davos het Wereldeconomisch Forum toe.

Ze prees de inzet van landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS. Met een investering in schone technologie van 369 miljard dollar hebben de VS en de EU samen bijna 1 biljoen toegezegd aan de transformatie van de energiesector.

Amerikaanse subsidies

Maar, ondanks het feit dat de EU blij is met de Amerikaanse investeringen, stuiten hun groene subsidies de EU ook tegen de borst. Amerikaanse bedrijven kunnen subsidies krijgen voor het ontwikkelen van batterijen of elektrische auto’s onder voorwaarde dat de onderdelen wel binnen de eigen landsgrenzen geproduceerd worden.

Volgens de EU is dit oneerlijke staatssteun. “Het plan trekt investeringen en banen naar de VS, ten koste van hun bondgenoten zoals de EU”, zei Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Verstager eerder. Een aantal Europese bedrijven heeft investeringen in Europa al uitgesteld, wachtende op ontwikkelingen in Amerika.

Het veroorzaakte de nodige ophef in Brussel. Er werd meteen opgeroepen tot tegenmaatregelen. Zo wilde Europarlementariër Esther de Lange (CDA) de staatssteun en concurrentieregels flexibeler maken. Bas Eickhout (GroenLinks) was het daarmee eens.

En een plan kwam er. “Dit is de reden dat we met de VS naar oplossingen zochten zodat bijvoorbeeld Europese bedrijven en in de EU geproduceerde elektrische auto’s ook kunnen profiteren van de Amerikaanse groene subsidies”, aldus Von der Leyen. Zij wil stimuleringsprogramma’s waar beide economieën van kunnen profiteren.

Groene industrie

Tegelijkertijd komt de EU wel met een eigen plan om een groene en duurzame industrie te creëren. Het plan moet de Europese Unie het centrum van schone technologie en industriële innovatie maken om binnen 30 jaar CO2-neutraal te zijn.

Zo komt er wetgeving om het produceren van duurzame technologie in de EU makkelijker te maken en worden mensen daar ook voor opgeleid. Daarnaast moeten investeringen de Europese industrie helpen competitief te blijven.

Debat in het Europees Parlement

Het Europees Parlement debatteerde woensdag over het concurrentievermogen van de EU. Volgens Europarlementariër Esther de Lange (CDA) wordt het tijd dat de EU voor zichzelf op komt. “Nu de VS besloten heeft om honderden miljarden dollars subsidies aan de eigen industrie te geven, dreigen Nederlandse en Europese bedrijven een grote concurrentiële achterstand op te lopen. Daarom moet de EU, naast gesprekken met de VS, ook zelf stevigere instrumenten inzetten waar dat nodig is. Op die manier creëert ze eerlijke kansen voor onze Europese industrie, zeker voor bedrijven die volop investeren in de klimaattransitie.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie