Volksgezondheid Europees of Nederlands?

Er is een nieuwe subcommissie opgezet voor volksgezondheid en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is lid. Niet iedereen is enthousiast, Rob Roos (JA21) is het niet eens met deze subcommissie.

2 min. leestijd
(Bron:iStock)

Er komen steeds meer gevaarlijke stoffen in het milieu die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Om daar een politiek antwoord op te geven heeft het Europees Parlement een nieuwe commissie opgericht. Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is een van de leden van de nieuwe commissie. “Het gaat over moeilijk afbreekbare chemische stoffen zoals PFAS, maar ook over farmaceutische producten zoals vaccins en medicijnen.

Volgens Hazekamp is het belangrijk dat volksgezondheid altijd in verband wordt gezien met milieubeleid, voedselveiligheid en een gezonde omgang met dieren. “Zonder een gezonde leefomgeving en gezond voedsel is een goede volksgezondheid onmogelijk te waarborgen.”

Maar niet iedereen staat te klappen bij het nieuwe initiatief. Europarlementariër Rob Roos (JA21) is een tegenstander. Hij maakt zich zorgen over het feit dat Brussel zich te veel gaat bemoeien met lidstaten op deze manier: “Volksgezondheid is een nationale competentie en dat moet ook zo blijven. Italië is anders dan Zweden en je kunt niet één lijn trekken.”

Andere onderwerpen

Volgens Hazekamp moet er niet alleen gekeken worden naar medicijnen en vaccins. Het gaat er volgens haar om dat overal meer rekening met het milieu wordt gehouden. “Het gaat over voedselveiligheid en een gezonde omgang met dieren. Covid, vogelgriep en Q-koorts, het heeft allemaal met elkaar te maken.

Ze denkt dat door de nieuwe speciale commissie het makkelijker wordt om in het Europees Parlement over onderwerpen te praten. 

Bemoeials

Wat haar betreft blijft het niet alleen bij praten. Ze wil meer controleren op de manier waarop vaccins en medicijnen worden goedgekeurd.  “Er spelen vaak commerciële belangen bij het goedkeuren van vaccins, het kan geen kwaad om daarop extra intensievere parlementaire controle te hebben”, aldus Hazekamp. 

Volgens Rob Roos is dat helemaal geen voordeel. Hij wil niet dat de Europese Unie zich bemoeit met het  aankopen en goedkeuren van vaccins. De EU kan namelijk soms ook vertragend werken. Hij noemt als voorbeeld het begin van de coronacrisis. “Nederland had vlak na het uitbreken van de pandemie samen met andere landen al plannen om vaccins aan te kopen. We waren bijna zover en toen ging Brussel zich ermee bemoeien en liepen we maanden vertraging op.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie