VK-grenscontroles voor EU-producten opnieuw uitgesteld

Opnieuw zijn Britse grenscontroles op Europese landbouwgoederen uitgesteld. Op z’n minst tot eind 2023.

2 min. leestijd
Side view wide angel shot of a white and black notice sign for the exit of a port terminal in a security area on a metal fence

Voor de vierde keer worden Britse grenscontroles op landbouwgoederen uit de EU uitgesteld. Dat maakte minister voor Brexit-kansen Jacob Rees-Mogg donderdag bekend. Deze verplichte controles zouden van start gaan op 1 juli 2022, maar worden nu uitgesteld tot eind 2023. Wat daarna gebeurt is nog onbekend, maar Rees-Mogg zou liever zien dat deze controles er helemaal niet komen, vertelde hij aan de Financial Times. De uitgestelde controle betreft zogenaamde ‘laag risico’-landbouwproducten zoals vlees, eieren, zuivel, groente en fruit. Rees-Mogg zegt met het uitstel van de controles 1 miljard pond per jaar te besparen.

Een controle op ‘hoog risico’-landbouwproducten bestaat al wel. Sinds 1 januari 2021 vinden er Britse importcontroles plaats op goederen als bomen, vaste planten en levende dieren. Dit moet voorkomen dat gevaarlijke ziektes het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.

De Britse vereniging van veeartsen en boerenverenigingen zijn bang dat het uitstel van de controle op de landbouwproducten met een laag risico hetzelfde effect kan hebben. Europese export naar het Verenigd Koninkrijk wordt bij het uitblijven van de controles namelijk niet aan een veiligheidsinspectie onderworpen, met mogelijke ziektes en virussen tot gevolg.

100 miljoen

En niet alleen de Britse vereniging van veeartsen is ontstemd over het regeringsbesluit. Ook Britse havenbedrijven – die in de aanloop naar de verplichte check op 1 juli 2022 voor 100 miljoen pond aan maatregelen hadden genomen – zijn boos. Zij hebben voor niets geïnvesteerd in een systeem om de controles uit te kunnen voeren.

Omgekeerd gelden wel strenge regels. Zo makkelijk als EU-landen landbouwproducten naar het Britse eiland kunnen exporteren, zo moeilijk is het voor de Britten om naar de EU te exporteren. Rees-Moggs ideale scenario is dan ook de opheffing van die controles aan Europese kant, maar dat zit er voorlopig niet in. Tegen de Financial Times onthield een woordvoerder van de Europese Commissie zich van commentaar over de Britse beslissing: “Dit is een besluit van het VK. Over zijn eigen grens. Daarop geven wij geen commentaar.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verrast door het Britse besluit, laat een woordvoerder weten. Over de gevolgen van het uitstel van de grenscontroles bestaat volgens de NWVA voorlopig nog geen duidelijkheid. “We hopen in de loop van volgende week meer duidelijkheid te hebben over wat er nu eigenlijk besloten is en wat daarvan het effect zal zijn.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie