Spoedtop Europese leiders over Omikron

1 min. leestijd
Doctor with blood sample of Covid-19 Omicron B.1.1.529 Variant and general data of covid-19 Coronavirus Mutations.

De Europese regeringsleiders houden zo snel mogelijk een online spoedoverleg over de Omikron-variant van het coronavirus. Nu de virusmutatie op steeds meer plekken in Europa opduikt, is het belangrijk om snel af te stemmen welke maatregelen lidstaten nemen om de verspreiding te vertragen. 

De Europese instellingen is er alles aan gelegen om een herhaling van vorig jaar te voorkomen. Toen sloot het ene na het andere Europese land de grenzen in een paniekreactie op de eerste uitbraak van het coronavirus. Nu moet het vrij verkeer van personen en goederen gewaarborgd blijven.

Geen grenzen sluiten

“We willen ten alle tijden vermijden dat grenzen sluiten. Dat moet opnieuw gezegd worden”, aldus een Europese ambtenaar tegen Brusselse Nieuwe. Hij benadrukt dat de Europese Raad van regeringsleiders, waaronder demissionair premier Rutte, de taak heeft om politiek leiding te nemen.

Ook Nederland wil volgens diplomatieke bronnen inzetten op een gecoördineerde Europese aanpak. Demissionair premier Rutte pleitte al eerder tegen het ontstaan van een lappendeken aan nationale coronamaatregelen. Nu staat de vraag centraal hoe we in Europa gezamenlijk reageren op Omikron en wat de nieuwe variant betekent voor de Europese reisregels.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie