Nederland wil zo snel mogelijk einde aan Corona-reisregels

2 min. leestijd
Preparing for travel in new normal. Man packing passport, face masks and hand sanitizer. Themes personal protection and flight rules during coronavirus pandemic.

Premier Mark Rutte dringt er bij zijn Europese collega’s op aan om zo snel mogelijk een einde te maken aan alle Corona-reisbeperkingen. Nu in alle EU-lidstaten de CoronaCheck-app draait, moeten andere eisen die landen stellen voor het inreizen worden opgeheven. Rutte zet dit punt op de agenda van de EU-top die eind volgende week wordt gehouden in Brussel.

Veel Europese landen willen dat mensen zich bij binnenkomst digitaal registreren. Zo moeten Nederlanders die langer dan 48 uur naar België gaan nog steeds een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. En ook ons andere buurland Duitsland eist dat mensen die uit een coronarisicogebied komen zich melden via de Digitale Einreiseanmeldung

Reizigers die met de QR-code al kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of getest zijn, moeten in dat soort systemen hun persoons-, en contact-gegevens opgeven als ook de locatie van het geplande verblijf.

De QR-code biedt genoeg zekerheid

Nederland heeft zo’n systeem niet en wil dat de andere EU-landen er mee stoppen, bevestigen woordvoerders na vragen van Brusselse Nieuwe. Rutte schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: ‘gezien de stijgende vaccinatiegraad en het dalende incidentieniveau binnen de EU’ is het verantwoord om het vrij verkeer zo snel mogelijk te hervatten. De CoronaCheck-app (die in Europees Jargon officieel het Digitale Corona Certificaat heet) zou genoeg moeten zijn om zonder verder gedoe de Europese binnengrenzen te mogen overschrijden. 

Als Nederland zijn zin krijgt, zou er ook een einde kunnen komen aan het systeem van de kleurcodes rood, oranje en groen. Rutte vindt extra reisbeperkingen alleen nog gerechtvaardigd als er een nieuwe virusvariant opduikt waarvan de verspreiding zo lang mogelijk vertraagd moet worden. Vanavond debatteert de demissionaire premier met de Tweede Kamer over de Europese top van 21 en 21 oktober.

Europees inreisverbod

Naast een einde aan de reisbeperkingen binnen de Europese Unie, wil Rutte met zijn collega’s ook spreken over het inreisverbod voor mensen die van buiten de Unie naar Europa komen. Nu geldt er een lappendeken aan verschillende eisen (zoals vaccinatiebewijzen en quarantaineregels) voor verschillende categorieën landen. Op veel van die reisbeperkingen gelden weer allerlei uitzonderingen. Nederland wil een veel eenvoudiger systeem, maar onduidelijk is nog hoe dat er uit zou kunnen zien. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie