De Tweede Kamer gaat in debat met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Tweede Kamerleden willen weten waarom het kabinet niet instemt met een Europese wet die verkrachting op Europees niveau strafbaar stelt. Dinsdagochtend vroeg Tweede Kamerlid Songül Mutluer (GroenLinks/PvdA) het debat aan naar aanleiding van een brief van Europarlementariër Vera Tax (PvdA). Volgens Tax schaart het kabinet zich in de hoek van conservatieve landen als Hongarije, Bulgarije en Slovenië.
Tijd om door te zetten
Tax is al sinds 2022 bezig met de wet. De Europese Commissie stelde voor om wetgeving te maken die regels rondom geweld tegen vrouwen gelijktrekt over heel de Europese Unie. Het doel was eenduidige definities van wat het delict verkrachting is, net als genitale verminking en online seksuele intimidatie, en de handelingen ook strafbaar te maken. Maar een meerderheid van de Europese lidstaten schrapte verkrachting uit het wetsvoorstel. Nederland was daar een van.
Inmiddels komen het Europees Parlement, dat wel Europese wetgeving over verkrachting wil, en de lidstaten (de Raad) er nog steeds niet uit. En met de verkiezingen om de hoek – die vinden plaats in juni – vreest Tax dat de wet straks op niets uitloopt. Moeilijke dossiers belanden na verkiezingen vaak in de la. Tijd om druk uit te oefenen, vindt ze. De cijfers liegen er immers niet om, schrijft ze in haar brief. “Een op de tien vrouwen is verkracht.”
Brede steun
De brief van Tax is ondertekend door een groot aantal Nederlandse Europarlementariërs. Zo wordt ze gesteund door haar eigen fractie, maar ook die van GroenLinks. Daarnaast zijn ook de handtekeningen van Esther de Lange (CDA), Samira Rafaela (D66), Anja Haga (ChristenUnie) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) terug te vinden onder de brief.
Tax stelt vraagtekens bij de houding van het Nederlands kabinet. Volgens het kabinet is wetgeving over verkrachting geen Europese zaak. Maar volgens Tax wordt dat standpunt lang niet door iedereen gedeeld. “Niet onder de andere lidstaten en zeker niet in het Europees Parlement en bij de Europese Commissie”, schrijft ze. Ze vindt het onacceptabel dat de regering tot nu toe weigerde het kabinetsstandpunt toe te lichten.
Ze is dan ook erg blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer instemde met het agenderen van een debat. “Nu kan de Tweede Kamer haar vragen om het standpunt te wijzigen en verkrachting alsnog op te nemen in de EU-wet over geweld tegen vrouwen. Zo krijgen Nederlandse meisjes en vrouwen ook in de rest van de EU de bescherming die ze verdienen”, zegt Tax.
Donderdag
Wanneer het debat plaats gaat vinden is nog niet duidelijk. Tax hoopt dat de Tweede Kamer donderdag met Yeşilgöz in gesprek kan gaan. Die avond is er een plekje vrijgekomen op de agenda van de Kamer. Of dat ook gaat gebeuren, is afhankelijk van voorzitter Bosma. Hij besluit welke debatten wanneer ingepland worden.
Op 6 februari praten de lidstaten en het Europees Parlement in ieder geval verder over de wet in Brussel.
Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.