Tweede Kamer verzet zich tegen Europese visserijplannen

Piet Adema, de minister van Landbouw, moet aan de bak in Brussel. Met een drietal aangenomen moties wil de Tweede Kamer dat de minister zich verzet tegen de plannen van de Europese Commissie op het gebied van garnalenvisserij en maritieme ecosystemen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland moet een “krachtige nee” uitspreken tegen het actieplan van de Europese Commissie dat maritieme ecosystemen moet beschermen. Het plan zou vergaande consequenties hebben voor de Nederlandse visserij. Kamerleden Caroline Van der Plas (BBB) en Pieter Grinwis (Christenunie) dienden daarom een motie in.

De Kamerleden roepen op om zich aan te sluiten bij het verzet van Frankrijk, België en Spanje die al aangegeven hebben het plan niet te accepteren. Alleen met een blokkade van dit plan worden de garnalenvisserij, de mossel- en oestersector beschermd, stellen de indieners.

Natura 2000

De Europese Commissie heeft ook voorgesteld om de zogenaamde “bodemberoerende” visserij harder aan te pakken. Dat is visserij waar gebruik wordt gemaakt van netten die over de bodem slepen en daarmee diezelfde bodem aantasten. De Commissie wil deze soort van visserij verbieden in Natura 2000-gebieden vanaf 2024.

De garnalenvisserij vindt in Nederland grotendeels plaats in Natura 2000-gebieden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een techniek die de bodem minder aantast. De indieners van de BBB, CDA, SGP, ChristenUnie en de VVD stellen dat de aangescherpte regels ertoe zouden kunnen leiden dat “de sector ten onder gaat”. België heeft ook al verzet aangetekend tegen de plannen.

Octopuskwekerijen

De Kamer heeft in grote meerderheid ook Adema opgeroepen om “actief te pleiten” tegen octopuskwekerijen in Europa. Wetenschappers waarschuwen voor het dierenleed dat plaatsvindt bij zulke kwekerijen. De motie uit de koker van de Partij Voor de Dieren kon op grote steun rekenen: zowel alle coalitiepartijen als vrijwel de gehele oppositie, van links tot rechts, steunden de motie.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet