Tussen sancties en sociale kwestie: Jongerius wil sociale top

Door aanhoudende sancties en de oorlog in Oekraïne ontstaat er meer armoede in Europa, Agnes Jongerius wil daarom een extra sociale top met Europese regeringsleiders.

3 min. leestijd
EP Plenary session – The state of play on the submitted RRF recovery plans awaiting approval

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA)

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde een zesde sanctiepakket aan tegen Rusland omwille van de oorlog in Oekraïne. Goed en wel, vindt Europarlementariër Agnes Jongerius, maar “De breedste schouders dienen daarbij de zwaarste lasten te dragen”. De oorlog resulteert namelijk in torenhoge inflatie, stijgende energieprijzen en lagere werkgelegenheid. Jongerius wil daarom een extra sociale top met Europese regeringsleiders.  

Sociaal actieplan

“De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne raakt Europa zowel sociaal als economisch. Daarom hebben we snel een sociale top nodig om gezamenlijk een oplossing te verzinnen voor de toenemende armoede in Europa.” De Europese vuist tegen Poetin, uit solidariteit met Oekraïne, mag volgens Jongerius niet ten koste gaan van de zwakkere schouders in de Europese Unie. “Ook Europeanen zullen dit voelen in hun portemonnee, vooral landen die sterk afhankelijk zijn van Russische olie zoals Hongarije en Slowakije. Jongerius: “We praten niet langer alleen nog over energie-armoede, dit is armoede. Mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Punt. Dat moet zo gauw mogelijk veranderen.”

“Als Europa hebben we de kans deze crisis anders aan te pakken dan die van 2008. Dit is het moment om de oorzaken van de sociale en economische ongelijkheid bij de wortel aan te aanpakken.” Hoe dan? Jongerius denkt aan een sociale top waarbij Europese regeringsleiders samenzitten met de sociale partners en nadenken over oplossingen voor de sociale consequenties van de sancties tegen Rusland. “We moeten zo snel mogelijk een nieuw sociaal actieplan opzetten in Europa.”

Maar of dat er gaat komen, is nog maar de vraag: op 19 mei stemt het Europees Parlement over een resolutie over de sociaaleconomische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Daar zal dan ook gekeken worden naar het voorstel van Jongerius voor een sociale top. De CDA- en VVD-fracties in Brussel willen nog geen reactie geven op de plannen van Jongerius.

Lonen moeten omhoog

Vanuit Nederland komt er ook steun voor de plannen van Jongerius. Zo moet er volgens de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) ook in Nederland meer aandacht komen voor de sociale ongelijkheid omdat er goede bedrijfswinsten zijn geboekt en hoge uitkeringen aan aandeelhouders werden uitgedeeld in het laatste coronajaar. Dat concludeert de FNV op basis van een eigen onderzoek. De kernboodschap van een woordvoerder van vakbond FNV: “het wettelijk minimumloon en de lonen moeten veel sneller en veel meer omhoog. Dat werd door de vakbond onlangs ook onderstreept in Trouw. Het regeerakkoord in Nederland zet te kleine stappen, terwijl de armoede steeds sterker toeneemt.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie