Brussel zet streep door Russische olie

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteert het zesde sanctiepakket waarmee Europa volledig wil afstappen van Russische olie.

2 min. leestijd
Anti-war, demonstration, Brussels

Binnen nu en een jaar moeten alle EU-landen de olie uit Rusland weren. Dat stelt commissievoorzitter Ursula von der Leyen tijdens de presentatie van het zesde sanctiepakket tegen Rusland. Met harde hand, hoewel de 27 lidstaten nog moeten instemmen met het plan, wil de Europese Commissie zo deze geldstroom naar de oorlogskas van Poetin stopzetten. 

Sancties

Von der Leyen wil binnen een half jaar een stop op de invoer van ruwe aardolie uit Rusland en nog eens zes maanden later een verbod op het importeren van benzine en andere olieproducten uit het land. Dat is een flinke stap, want Europa heeft volgens RTL Nieuws sinds het begin van de oorlog al voor 17 miljard euro aan Russische olie ingekocht. Geld dat via staatsbedrijven zoals Gazprom bij het Kremlin binnenkomt en vervolgens ingezet wordt voor de oorlog in Oekraïne. Het afstappen van de olie, zal ook Europa een zware klap bezorgen, stelt Europarlementariër Tom Berendsen (CDA):

Commissievoorzitter Von der Leyen waarschuwt president Poetin dat naast de olieboycot ook werk gemaakt wordt van de registratie van oorlogsmisdaden en eventuele betrokkenen. “We weten wie jullie zijn en we zullen jullie ervoor verantwoordelijk houden”. Ook zal het zesde sanctiepakket de Russische financiële sector nog meer proberen uit te sluiten van het wereldwijde betalingsverkeer. Zo zal de grootste Russische bank, Sberbank, worden geweerd van SWIFT, de organisatie die het internationale financiële verkeer regelt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie