Toine Manders (CDA) zet nieuwe doelen voor topvoetbalclubs

2 min. leestijd
Close up of legs and feet of football player in blue socks and shoes running and dribbling with the ball. Soccer player running after the ball. Sports venue in the background

Professionele topvoetbalclubs zijn eerder bedrijven dan sportclubs en daarom vindt Europarlementariër Toine Manders (CDA) dat ze ook als zodanig behandeld en belast moeten worden. Vandaag stemt de commissie Cultuur van het Europees Parlement over haar visie op de toekomst van het Europese beleid op het gebied van sport. Wat staat er op het spel?

Veel geld

Manders, woordvoerder Interne Markt, stelt: “Met name professionele topvoetbalclubs zijn tegenwoordig, alleen al vanwege de duizelingwekkende, absurde geldbedragen die erin omgaan, meer bedrijf dan een sportclub”. Manders wijst daarbij op het idee van een ‘Superleague’, een competitie alleen voor de meest vermogende voetbalclubs. 

“Ik betreur deze ontwikkeling. Het ondergraaft de maatschappelijke functie van sport. Het meemaken van een voetbalwedstrijd wordt zo voor veel mensen moeilijk bereikbaar en zorgt ervoor dat clubs zonder diepe zakken ook sportief absoluut niet meer kunnen concurreren”.

Aanpakken

De CDA-er roept het Europees Parlement op om deze scheefgroei aan te pakken. Hoe? Met een gelijk speelveld op financieel niveau: “Een salarisplafond voor spelers kan daarin een rol spelen”. Manders stelt dat het speciale belastingregime voor professionele sportclubs beter kan vervallen, dan komt er ruimte om topclubs als gewone bedrijven te behandelen. 

Maar gemakkelijk is dat niet: “Het overtuigen van de Europese Commissie van de noodzaak hiervan valt helaas niet mee”. Manders heeft nochtans een duidelijk doel voor ogen: “De opbrengsten zouden ten goede moeten komen aan amateursporters”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie