Timmermans: “Weg met de bureaucratie voor hernieuwbare energieparken”

De Eurocommissaris van Klimaat wil vergunningsprocedures voor hernieuwbare energieparken versnellen. Hij drukte het Europees Parlement nog maar eens op het hart hoe broodnodig dat is.

2 min. leestijd
Wind turbine and solar panels energy generators on wind farm

De EU probeert al langer haar energievoorziening onafhankelijker en groener te maken. Sinds de Russische invasie van Oekraïne, voert Brussel de druk verder op. Waarom? “Omdat we te maken hebben met een autocraat die fossiele brandstoffen als wapen gebruikt en probeert om ons op de knieën te krijgen”, benadrukt Timmermans. Hij doelt op de Russische president Vladimir Poetin. 

Sneller en gevarieerder

De energieplannen waaraan de EU al enige tijd werkt, zijn gebaseerd op drie pijlers: energiebesparing; de productie van schone energie; en ervoor zorgen dat de Europese energievoorziening afhankelijk is van verschillende bronnen. Allemaal met als doel Europa op het gebied van energie zelfstandiger te maken. “We kunnen niet langer afhankelijk zijn van externe energiebronnen waaraan politieke voorwaarden zijn verbonden”, zei Timmermans. 

Zolang de EU het grootste deel van haar energievoorziening uit andere delen van de wereld moet halen, zijn we gevoelig voor externe invloeden, benadrukt de Eurocommissaris. Rusland blijft daarbij het voornaamste voorbeeld. Want zei Timmermans: “Poetin gelooft nog steeds dat hij energie kan gebruiken om ons te verzwakken en op de knieën te krijgen.”

Energieparken uit de grond stampen

De oplossing? “We moeten de overgang naar hernieuwbare energiebronnen versnellen. We moeten ons energieverbruik en onze energiebronnen ook gevarieerder maken. Zo kan geen enkele externe partij energie gebruiken als politiek wapen om ons te verzwakken of te beïnvloeden”, zei Timmermans. Maar hoe kan dit alles nog sneller dan de EU nu al probeert? Volgens Timmermans moet de vergunningsprocedure voor de bouw van hernieuwbare energieparken – zoals grote velden met zonnepanelen of windmolens – versneld worden. 

Het duurt nu nog veel te lang voordat bedrijven de juiste vergunningen krijgen om die parken te bouwen, en daar wil Timmermans iets aan doen. De Europese Commissie kwam daarom vorige maand met een noodwet die het gemakkelijker moet maken om die vergunningen te verstrekken. Morgen zal het Europees Parlement haar stem uitbrengen over de wet. Dan wordt duidelijk of de vergunningsprocedure inderdaad versneld wordt.

Altijd op de hoogte blijven van Nederlandse en Europese ontwikkelingen op het gebied van energie? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief Klimaat & Energie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie