Boeren: ”Timmermans moet koolstofboeren niet verplichten”

2 min. leestijd

Het vasthouden van koolstof (CO2) op het boerenland wordt soms bemoeilijkt door de huidige Europese regels, aldus een aantal Nederlandse ‘koolstofboeren’. Met koolstofboeren wordt koolstof uit de lucht gehaald, door deze op te slaan in de bodem en bovengronds in planten en bomen. Een delegatie van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) overhandigde vandaag een rapport aan Eurocommissaris Frans Timmermans over hun praktische ervaringen met deze techniek.

De boeren vragen Timmermans om zijn aanstaande beleid zodanig in te richten dat het zoveel mogelijk boeren motiveert om met koolstofboeren aan de slag te gaan. Timmermans gaf aan blij te zijn met de aanbevelingen van de boeren, nadat hij hun rapport in ontvangst had genomen.

In het rapport laten boeren met voorbeelden uit de praktijk zien waar zij tegenaan lopen en waar de knelpunten zitten in het beleid van de Europese Commissie. Nederlandse boeren schrijven onder andere dat koolstofboeren in Nederland moeilijker is dan elders. Verschillende koolstofboeren uit Nederland, België, Duitsland en Noorwegen deden mee aan het onderzoek dat loopt sinds 2018.

Geen eis

De belangrijkste aanbeveling is dat koolstofvastlegging niet als een eis moet worden opgelegd aan boeren. Dat schrijft Boerderij.nl. “Boeren zijn bang dat verplichting hen beperkt in een maatwerkaanpak voor hun bedrijf, omdat niet alle maatregelen voor koolstofvastlegging voor alle boeren toepasbaar zijn. Verplichtingen opleggen neemt de creativiteit en de motivatie weg”.

Standaardiseren

De boeren schrijven dat de praktische uitvoering van de koolstofvastlegging soms niet samen gaat met bestaande regelgeving. “Daardoor gaan kansen verloren”, aldus het rapport. Er bestaan verdienmodellen waarbij boeren voor de koolstofvastlegging worden beloond door bedrijven die hun eigen uitstoot van CO2 willen compenseren. Daarvoor moeten goede regels en standaarden worden vastgelegd, zodat er geen discussie ontstaat over de bijdrage die de landbouw levert. Koolstofvastlegging zou daarom gestandaardiseerd moeten worden, schrijven de boeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie