Timmermans: “De EU moet een bruggenbouwer zijn”

Klimaatverandering is niet enkel een Europees probleem, maar de EU moet wel een leidende rol spelen. Dat benadrukt Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans.

2 min. leestijd

We horen van Timmermans wat we inmiddels gewend zijn: de EU moet haast maken met de overstap van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk naar nul brengen. 

“Laat ik heel duidelijk zijn: ook om geostrategische redenen moeten we die energietransitie veel sneller laten verlopen. Want dat zou zelfstandigheid in Europa op het gebied van energie creëren, en dat realiseren we enkel via hernieuwbare energie,” zegt hij.

Derde wereld

Timmermans benadrukt dat klimaatverandering onverminderd doorgaat en dat de EU haar onderhandelingsstandpunten nog moet opstellen voor de volgende conferentie over klimaatverandering (COP27) van de Verenigde Naties, die volgende maand in Egypte plaatsvindt. Over die standpunten zullen de EU- klimaatministers en andere EU-ambtenaren, onder wie de Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans, zich vandaag in Luxemburg buigen. 

Timmermans hoopt op ambitieuze afspraken over de rol van de EU bij de COP27. Niet alleen om de energietransitie in Europa te versnellen, maar ook om de rest van de wereld te overtuigen van de urgentie van de strijd tegen klimaatverandering: “De EU moet een bruggenbouwer zijn, en je kunt alleen bruggen bouwen als je zelf als ambitieus wordt gezien,” zegt hij. 

De nadruk ligt voor Timmermans op ontwikkelingslanden, die volgens hem een extra duwtje in de rug nodig hebben. Want, zegt de Eurocommissaris, “de hele wereld wordt geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van de klimaatcrisis. Denk maar aan de overstromingen in Pakistan.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie