Timmermans benadrukt urgentie en ambitie in de strijd tegen klimaatverandering

“Laten we de anderhalve graad levend houden”,  zei Eurocommissaris Timmermans tijdens de klimaatdialoog van Petersberg in Berlijn. Op deze conferentie, ter voorbereiding van de 28e VN-klimaattop (COP28) komen hoge vertegenwoordigers van verschillende landen bij elkaar om over de kimaatcrisis te spreken. Timmermans wil meer ambitie zien.

2 min. leestijd

Volgens verschillende experts is de kans om anderhalve graad opwarming tegen te gaan zeer klein. Timmermans is echter hoopvol, maar benadrukt dat het geen makkelijke opgave is. “We moeten het gevoel van urgentie combineren met het idee dat het nog kan. Wanhoop is onze grootste vijand.” Er moet dan wel meer gebeuren en door iedereen, stelt Timmermans.

Hij vindt dat “er geen reden is om niet te praten en ook geen reden om hier iemand bij buiten te sluiten, ondanks het feit dat er conflicten en verschillen zijn in de wereld. Het gaat ons allemaal aan.” De Eurocommissaris stelt dat alleen door het verminderen van CO2-uitstoot de klimaatverandering tegen kan worden gegaan.

Europa en China leiden de weg

Europa laat volgens Timmermans zien hoe het moet. “We hebben zeer ambitieuze doelen gesteld met een uitstootvermindering van 55 procent in 2030 en waarschijnlijk hoger.” Ook wijst hij naar China’s acties op het gebied van hernieuwbare energie. “Wat China doet is inspirerend. Op zo’n grote schaal.”

Timmermans vindt ook dat er wereldwijd doelen gesteld moeten worden op de overgang naar hernieuwbare energie. “De successen die nu geboekt worden, zijn van groot belang voor de lange termijn.”

Investeren moet lonen

De plannen en ambities gaan geld kosten. Het is daarom volgens Timmermans van belang om bedrijven te overuitgen dat de investeringen het waard zijn. “Het gaat om biljoenen qua financiering, dat kunnen landen niet alleen betalen. We hebben bedrijven nodig. Het loont om te investeren in de circulaire economie en dat moeten we duidelijk maken.”

Voor diepgravend klimaatnieuws abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief Klimaat & Energie